Vosganian, atac dur la Guvern pe tema desfiinţării SIIJ: Manieră slugarnică de a aborda justiţia

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a criticat Guvernul Orban pentru memorandumul de desfiinţare a SIIJ depus de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi a afirmat că abordarea pentru desfiinţarea SIIJ relevă "maniera slugarnică în care este abordată justiţia în România". 

"Modul în care este abordată desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu face decât să confirme maniera defectuoasă, părtinitoare și slugarnică în care este abordată chestiunea Justiției în România.

Orice discuție despre existența sau inexistența SIIJ trebuie să pornească de la cauzele care au generat înființarea ei. Cei care promovează desființarea SIIJ încearcă să ne convingă, probabil, că înainte de apariția Secției practica judiciară era în totală armonie cu respectarea drepturilor omului, că răspunderea magistraților era efectivă și că modul în care erau investigate infracțiunile din Justiție era unul exemplar. Ceea ce noi știm bine că nu era adevărat.

Ignorarea cauzelor care au dus la apariția SIIJ dovedește clar că cei care doresc desființarea și nu reformarea SIIJ nu vor altceva decât să ne reîntoarcem la practicile inchizitoriale ale anilor 2014 – 2017", a scris Varujan Vosganian pe Facebook. 

Argumentele lui Predoiu, desfiinţate

"Pentru desființarea SIIJ, ministrul Justiției ne oferă, în principal, două argumente.

Cel dintâi argument potrivit căruia, întrebați fiind, magistrații au spus că doresc desființarea Secției, e hilar. E ca și cum ai întreba conducătorii auto dacă doresc desființarea patrulelor rutiere de pe străzi.

Iar celălalt argument, cum că așa ni se cere din afara țării, este de-a dreptul slugarnic. Nici nu doresc să-l comentez. Înțeleg că trebuie să ne supunem legislației europene la dezbaterea și adoptarea cărora participă și reprezentanții noștri în instituțiile europene. Dar să luăm ca literă de lege declarații, opinii sau recomandări, după cum ne sunt de folos, asta nu poate fi acceptat. Și, culmea, tot noi protestăm împotriva Europei cu două viteze, după ce acceptăm să pășim supuși în spatele altora", a mai scris Vosganian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel