Un nou test sangvin rapid, care depistează precoce insuficienţa cardiacă, dezvoltat de cercetători britanici

Un test sangvin rapid, care depistează insuficienţa cardiacă într-un stadiu precoce, a fost dezvoltat de o echipă de cercetători britanici, informează marţi Press Association.

Noul test, destinat pentru o utilizare viitoare în cadrul Sistemului Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS), este mult mai precis în comparaţie cu testele efectuate în prezent şi ar putea veni în ajutorul a sute de mii de persoane. În prezent, medicii măsoară nivelurile sangvine ale unei proteine denumite Peptidul natriuretic de tip B (BNP) cu ajutorul unui test standard de sânge.

Niveluri ridicate ale acestei proteine indică un risc de insuficienţă cardiacă, dar obezitatea, vârsta avansată şi anumite medicamente determină, de asemenea, creşterea nivelului de BNP, ceea ce înseamnă că testul nu este cu totul eficient. Un grup de experţi de la Queen's University din Belfast a abordat această problemă măsurând nivelul de BNP laolaltă cu alte proteine esenţiale prezente în sânge. Analiza acestora a pus în evidenţă 25 de proteine identificate în sângele pacienţilor cu insuficienţă cardiacă. Testarea ulterioară a 400 probe de sânge, prelevate atât de la pacienţi care sufereau de insuficienţă cardiacă, cât şi de la persoane care nu aveau această afecţiune, a pus în evidenţă că cele 25 de proteine, la care se adaugă nivelurile de BNP, oferă o metodă mai precisă de diagnostic a insuficienţei cardiace - boală care afectează circa 920.000 de persoane din Regatul Unit. Testul detectează totodată semne ale insuficienţei cardiace înainte ca pacienţii să prezinte simptome clinice majore, prevenind astfel afectarea pe termen lung a sănătăţii inimii.

Experţii colectează în prezent probe de sânge de la pacienţi din Regatul Unit, Irlanda, Franţa, Grecia şi Statele Unite pentru a confirma descoperirile. 'Este o nevoie urgentă de a dezvolta teste care pot diagnostica insuficienţa cardiacă într-un stadiu precoce şi cu mare precizie, astfel încât pronosticul persoanelor care suferă de această afecţiune să se îmbunătăţească', a spus Claire Tonry, cercetătoare la Queen's University. 'Este dificil să măsori mai mulţi biomarkeri din sânge printr-un singur test sangvin, dar, prin metoda noastră, am putut măsura rapid mai multe proteine într-o cantitate mică de sânge, prelevată în mod obişnuit de medici pentru măsurarea nivelului de BNP'. 'Rezultatele testului sunt promiţătoare, iar în prezent realizăm cercetări suplimentare pentru a stabili dacă acesta va fi un instrument cu utilitate clinică pentru diagnosticarea insuficienţei cardiace', a mai spus cercetătoarea.

'Insuficienţa cardiacă duce în fiecare an la decesul a mii de persoane în Regatul Unit, iar simptomele acestei afecţiuni pot fi nemiloase şi duce la imobilizare. 'Observăm o creştere semnificativă a numărului persoanelor care se prezintă la spital cu insuficienţă cardiacă, pe fundalul îmbătrânirii populaţiei şi după ce mai multe persoane dezvoltă această afecţiune în urma unui infarct'. 'Este vital ca insuficienţa cardiacă să fie diagnosticată pe cât de rapid posibil, având în vedere tratamentele care fac posibilă amânarea evoluţiei şi ameliorează simptomele'. 'Este însă devreme să ne pronunţăm, dar dacă noi teste sangvine ca acesta produc un diagnostic mai timpuriu şi mai precis al insuficienţei cardiace, pacienţii cu această afecţiune ar putea primi tratament mai rapid', a mai spus cercetătoarea. 'Acest lucru îi va ajuta să-şi administreze mai bine simptomele astfel încât să ducă o viaţă plină şi activă pentru o perioadă mai îndelungată'. Cercetarea a fost prezentată în cadrul British Cardiovascular Society Conference, desfăşurată în Manchester, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel