EXCLUSIV  UDMR, un MILION de SEMNĂTURI pentru minorități. Demers la nivel european: Trebuie să avem tăria...

Soarta minorităţilor în Uniunea Europeană a fost un subiect de discuţie cu Laszlo Attila, senator UDMR și preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, într-un interviu acordat DCNews.

"Am terminat de adunat peste 1 milion de semnături pentru partidul minorităţilor din Europa, pentru că vrem să solicităm Uniunii Europene, respectiv Consiliului European, de a pune în discuţie şi de a reglementa statutul minorităţilor la nivel european. O bună parte din semnăturile din alte ţări: ţări baltice, Polonia ş.a. au fost strânse şi de voluntarii noştri. Au fost şi în Catalonia, şi în Italia de nord." a spus senatorul.

Cum se împacă acest pachet al minorităţilor cu tendinţele de disoluţie din diverse zone?

"Se lucrează acum la varianta care urmează a fi depusă pe masa Consiliului şi acolo veţi vedea care este acel numitor comun pe care intenţionăm să-l generalizăm la nivel european.", precizând şi că de acest pachet vor profita şi românii din Ungaria: "Păi asta vrem, pentru că ne-am adresat inclusiv românilor din Ungaria, dar abordările diferă de la o ţară la alta şi v-aş da exemplul Franţei care nu recunoaşte existenţa minorităţilor." a recizat Laszlo Attila.

În cazul concret al Cataloniei, al evenimentelor de anul trecut, mulţi s-au temut că acestea vor fi replicate şi vor fi un îndemn pentru cei din Covasna şi Harghita.

"O bună parte din eforturile noastre din acest an, anul Centenarului, este de a accentua un pic dialogul. Şi aş dori să liniştesc pe toată lumea: nu vorbim de secesiune nici la noi în ţară. Nu înseamnă autonomie teritorială. Nu înseamnă să facem o ţară într-o ţară. Unui cetăţean român de naţionalitate română termenul de autonomie îi sună foarte ciudat sau antipatic, dar trebuie să avem tăria şi capacitatea de a descentraliza şi de a transfera o serie de atribuţii la nivele mai inferioare. (...) În ultima perioadă, după criza economică, populismul uitaţi la ce a dus: la Brexit sau situaţia din Catalonia sau situaţia din Grecia. În orice caz, viitorul nostru cred că este - şi trebuie să fie - în Uniunea Europeană, de ne place, de nu ne place. Poate că diplomaţia românească mai lasă de dorit şi o spun în calitate de senator." au fost cuvintele senatorului UDMR Laszlo Attila, pentru DC News.

Vă invităm să vedeţi întreg interviul cu domnia sa în materialul de mai jos:
VIDEO

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel