Tunelul Gotthard - cel mai lung tunel din lume. Inginerii elveţieni au terminat de săpat în munte

tunelul gotthard, elvetia
tunelul gotthard, elvetia

Inginerii elveţieni au reuşit, sâmbătă, după 20 de ani de la începerea lucrărilor, finalizarea săpăturilor la tunelul Gotthard, care va fi cel mai lung tunel feroviar din lume.

Uriaşa maşină de forat „Sissi“, cu diametrul de peste 10 metri, a spart ultimul zid de rocă sămbătă, momentul fiind însoţit de aplauze şi focuri de artificii. „De obicei, nu suntem nişte oameni foarte emoţionali, dar acum, că avem cel mai lung tunel din lume, suntem“, a declarat Peter Fueglistaler, directorul oficiului elveţian pentru Transport.

La săparea tunelului, au fost folosite simultan opt maşini gigantice, de 3.000 de tone. Tunelul va fi dat în folosinţă în anul 2017, spun constructorii elveţieni. Trenurile de pasageri vor putea circula cu 250 km/h, în timp ce garniturile de marfă, cu 160 km/h, viteză de două ori mai mare decât cea cu care se circulă în prezent.

Tunelul Gothard, pentru care elveţienii au cheltuit circa 7,5 miliarde de euro, va detrona cu aproximativ trei kilometri tunelul japonez Seikan (53,8 km), care face legătura între insulele Honshu şi Hokkaido. Prin galerie vor putea trece circa 300 de trenuri din 2017

Lung de 57 de kilometri, tunelul a fost proiectat în anul 1947, ca o cale alternativă mai eficientă pentru transportul de marfă, în special între porturile Genova, din Italia, şi Rotterdam, din Olanda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel