Toate cancerele urologice manifestă un simptom comun. Dr. Marcian Manu explică

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Conf. Dr. Marcian Manu a vorbit despre simptomul comun al tuturor cancerelor urologice.

Simptomul, care apare deopotrivă femei și la bărbați, poate fi alarmant și, în timp de de multe ori cauza sa poate fi ușor de tratat, în altele poate ascunde un cancer de rinichi, de căi urinare, de vezică sau de prostată, a explicat dr. Marcian Manu, la DC Medical. Atunci când descoperiți că aveți sânge în urină – adică aveți hematurie - e foarte important să ajungeți urgent la un medic urolog.

Ce este hematuria

Hematuria înseamnă prezența sângelui în urină. Sângele eliminat astfel poate proveni de oriunde de la nivelul tractului urinar (rinichi, ureter, vezica urinara sau uretra, chiar și prostată.)

Sângele pe care îl puteți vedea cu ochiul liber se numește hematurie brută. Sângele urinar vizibil numai la microscop (hematurie microscopică) se descoperă atunci când medicul dumneavoastră vă testează urina. Oricum ar fi, este important să se determine motivul sângerării, a punctat conf dr Marcian Manu, șeful Secției de Urologie de la Spitalul Clinic Sanador.

El a dat și câteva exemple, unul mai periculos ca celălalt. „Cea mai importantă și cea mai gravă din punctul meu de vedere este hematuria (prezența urinei în sânge. n.r.), care poate semnifica ceva simplu sau ceva foarte grav. O simplă cistită se poate manifesta ca hematurie, o litiază care migrează, un calcul care se mișcă în rinichi sau în vezica urinară poate genera hematurie, și acestea sunt variantele simple ale hematuriei. Numai că urinarea cu sânge apare cel mai frecvent ca simptom în cancerele aparatului urinar! Adică e vorba de cancerele de rinichi, de cancere de căi urinare, de cancerul de vezică sau de cancerul prostatic. Toate acestea au frecvent ca semn major hematuria. Cum toată lumea vrea să se gândească la varianta simplă, fiecare când are această problemă zice „ei, n-am eu cancer! Am cistită!” Ei, asta e o mare eroare! Și dacă îl ai? Cine face diferența între ele? Nu o face nici farmacistul, nici medicul de familie! O face obligatoriu specialistul”, a subliniat conf.dr. Marcian Manu.

Reputatul chirurg urolog a atras atenția că toate aceste cancere sunt descoperite, în România, de regulă în stadii finale, grave, care sunt foarte greu sau chiar imposibil de operat și tratat, și în mult prea multe cazuri sunt fatale. 

Simptome

Hematuria brută produce urină roz, roșie sau de culoarea pe care o are cola, datorită prezenței globulelor roșii. Este nevoie de puțin sânge pentru a produce urină roșie, iar sângerarea de obicei nu este dureroasă. Cu toate acestea, trecerea cheagurilor de sânge în urină poate fi dureroasă.

Apoi, unele medicamente și anumite alimente, inclusiv sfeclă, rubarbă și fructe de pădure, pot face ca urina să devină roșie. O modificare a culorii urinei cauzată de medicamente, alimente sau exerciții fizice ar putea dispărea în câteva zile. Dar, pentru că nu veți putea face diferența singur între motivele pentru care vă este colorată urina, cel mai bine este să consultați un medic urolog. 

Dacă sunt descoperite în faze incipiente, toate cancerele enunțate mai sus sunt tratabile cu succes!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel