SUA, stare de urgență. Democraţii pregătesc o nouă lovitură

Democraţii intenționează să blocheze în Camera Reprezentanților o inițiativă a președintelui Donald Trump.

Vineri urmează a fi introdusă o rezoluţie care să blocheze declararea stării de urgenţă privind securitatea frontierei cu Mexic, anunţată de preşedintele Trump, de către democraţii din Camera Reprezentanţilor, transmite joi Reuters. Conform informaţiilor furnizate de asistenţii democratului Joaquin Castro până în acest moment, 92 de congresmeni s-au alăturat iniţiativeiacestuia.

Conform procedurilor Camerei Reprezentanţilor, iniţiativa legislativă ar putea ajunge în câteva săptămâni să fie discutată în plenul Camerei controlate de democraţi. Preşedintele Trump a declarat săptămâna trecută starea de urgenţă naţională pentru a putea obţine din partea Congresului banii alocaţi altor activităţi, în scopul construirii zidului de la graniţa cu Mexic. Decizia liderului de la Casa Albă a fost determinată de refuzul Congresului de a-i aproba solicitarea de 5,7 miliarde de dolari destinaţi construirii zidului în acest an.

Recurs în justiţie împotriva administraţiei Trump

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a trimis miercuri o scrisoare atât membrilor democraţi, cât şi celor republicani, prin care îi invita să susţină rezoluţia lui Castro şi a asigurat că 'se vor mişca rapid pentru a trece această iniţiativă legislativă'. Atât Camera Reprezentanţilor, cât Senatul, în care republicanii deţin majoritatea, ar putea adopta, cu vot majoritar, o rezoluţie prin care să pună capăt stării de urgenţă. Orice astfel de iniţiativă trebuie însă să ajungă la preşedintele SUA care, cel mai probabil, ar opune vetoul său. Anularea vetoului ar necesita un vot de două treimi în ambele Camere.

O coaliţie de 16 state americane, conduse de California, au depus luni, la San Francisco, un recurs în justiţie împotriva administraţiei preşedintelui Donald Trump pentru a bloca decizia sa de a decreta urgenţa naţională. În plângere, Trump este acuzat de utilizarea abuzivă a a prerogativelor prezidenţiale.

Citește și:

Urgența națională, contestație în justiţie. Administrația Trump, chemată în instanță

Donald Trump, procedură excepțională. Ocolește Congresul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel