Urgența națională, contestație în justiţie. Administrația Trump, chemată în instanță

Sebastian Florea / 19 feb 2019 / 07:31 Salveaza PDF Comentarii

Mai multe state contestă decretul președintelui Donald Trump.

În total, 16 state americane, conduse de California, au depus un recurs în justiţie luni la San Francisco împotriva administraţiei preşedintelui Donald Trump pentru decizia sa de a decreta urgenţa naţională cu scopul de a construi un zid la frontiera cu Mexicul, relatează AFP.

Plângerea, depusă în faţa unui tribunal federal din California, consideră că ordonanţa preşedintelui încalcă două dispoziţii constituţionale, una definind procedurile legislative, iar cealaltă atribuind Congresului ultimul cuvânt în ce priveşte finanţarea publică.

Urgența națională

 

Donald Trump a declarat 'urgenţă naţională', o procedură excepţională pentru a finanţa zidul pe care l-a promis la frontiera cu Mexicul, declanşând o bătălie judiciară cu opozanţii săi, relatează AFP şi dpa.

'Toată lumea ştie că zidurile funcţionează', a spus Donald Trump, invocând o 'invazie' de migranţi ilegali. 'Vorbim despre o invazie a ţării noastre, cu droguri şi traficanţi de fiinţe umane şi toate tipurile de infractori şi de bande. Declarăm 'urgenţă naţională ' din cauza acestei invazii', a precizat el. Trump a adăugat că zidul pe care îl doreşte ar putea fi construit mai încet dacă ar trece prin canalele legislative normale. 'Pot să fac un zid într-o perioadă mai lungă de timp (...), dar vreau să-l fac mult mai repede', a subliniat el.

Citește și:

SUA. Donald Trump, criticat de manifestanţi


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25