Donald Trump, procedură excepțională. Ocolește Congresul

Donald Trump anunţă că decretează 'urgenţă naţională' pentru construcţia zidului de la graniţa cu Mexicul.

Donald Trump a anunţat vineri că va declara 'urgenţă naţională', o procedură excepţională pentru a finanţa zidul pe care l-a promis la frontiera cu Mexicul, declanşând o bătălie judiciară cu opozanţii săi, relatează AFP şi dpa.

'Toată lumea ştie că zidurile funcţionează', a spus Donald Trump, invocând o 'invazie' de migranţi ilegali. 'Vorbim despre o invazie a ţării noastre, cu droguri şi traficanţi de fiinţe umane şi toate tipurile de infractori şi de bande. Declarăm 'urgenţă naţională ' din cauza acestei invazii', a precizat el. Trump a adăugat că zidul pe care îl doreşte ar putea fi construit mai încet dacă ar trece prin canalele legislative normale. 'Pot să fac un zid într-o perioadă mai lungă de timp (...), dar vreau să-l fac mult mai repede', a subliniat el.

Această procedură îi permite teoretic liderului de la Casa Albă să ocolească Congresul pentru a debloca fonduri pentru construirea zidului pe care-l doreşte împotriva imigraţiei clandestine. Imediat, liderii democraţi din Congres au declarat că decretarea 'urgenţei naţionale' pentru construirea zidului este 'o lovitură violentă' dată Constituţiei.

Citește și:

SUA. Trump anunță suma necesară pentru construirea zidului

SUA "shutdown". Acord între congresmenii americani


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27