Viorica Vișan, femeia care a executat 10 ani de închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o, îi va fi recunoscut dreptul la pensie.
Potrivit deciziei instanței, la calculul pensiei Vioricăi Vișan va fi avută în vedere, ca vechime în muncă, și perioadă în care ea s-a aflat în detenție ca urmare a unei grave erori judiciare.
Viorica Vișan a fost condamnată la 16 de închisoare pentru o crimă pe care n-a comis-o. Ea a executat 10 ani apoi a fost achitată, statul român recunoscând că în cazul ei a fost vorba de o gravă eroare judiciară.
Viorica Vișan a iesit din închisoare in 2004, iar de atunci trăiește dintr-o indemnizație socială de numai 400 de lei, asta după ce Casa de Pensii a refuzat să îi ia în calcul, ca vechime în muncă, perioada petrecută în detenție (21.10.1994 – 08.10.2004).
În procesul în care Viorica Vișan a fost reprezentată de avocații FACIAS, instanța a obligat Casa Județeană de Pensii Prahova să îi recalculeze pensia cu adăugarea la stadiul de cotizare a perioadei în care aceasta a fost încarcerată pe nedrept.
13 ani de procese
”După mai bine de 13 ani de procese, am reușit astăzi să obținem în instanță pentru doamna Visan recunoașterea unui drept constituțional la care aceasta avea dreptul încă din anul 2004, drept încălcat de statul român prin casele de pensii. Abuzul instituțiilor statului român în cazul Vioricăi Vișan este însă departe de a fi reparat!” a declarat avocatul FACIAS Raluca Andrei, reprezentantul doamnei Vișan în acest dosar.
Decizia Curtea de Apel Prahova din 15 martie 2017, din dosarul nr. 7606/105/2015: ”Admite apelul. Anulează sentinţa civilă nr. 2000/24.06.2016 pronunţată de Tribunalul Prahova. Evocând fondul respinge excepţiile tardivităţii, autorităţii de lucru judecat şi lipsei procesuale pasive a Casei Judeţene de Pensii Prahova. Admite cererea de chemare în judecată în parte. Obligă pârâtele să recalculeze pensia reclamantei cu luarea în calcul, ca vechime în muncă, a perioadei 21 oct. 1994 - 8 oct. 2004, în care a fost privată de libertate. Respinge capătul de cerere privind revocarea adresei nr. 14459/17.08.2015. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 15 martie 2017", se arată într-un comunicat de presă al Fundației pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului.
Femeia a fost condamnată, în anul 1994, la 17 ani de închisoare pentru omor calificat. A ispăşit 10 ani din pedeapsă, dar a fost eliberată după ce o instanţă penală din judeţul Alba, în urma revizuirii dosarului, a achitat-o pentru faptele de care a fost acuzată, după ce fiul ei și-a recunoscut fapta.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu