Stare de urgenţă în România. Oamenii de afaceri reacţionează: Mediul privat sângerează, bugetarii sunt imuni

Omul de afaceri Dragoş Drăgoteanu trimite un mesaj dur la scurt timp după ce s-a anunţat prelungirea stării de urgenţă în România, din cauza pandemiei de coronavirus. 

"Guvernul a fost prins cu multe urgențe și nu a ajuns să ia în calcul și o diminuare (temporară) a salariilor bugetarilor. Cât despre o scădere a numărului funcționari publici, nu cred că s-a pus problema. 

Dacă ați stat umili la cozi la ghișee sau ați așteptat luni și luni la rând, peste termenul legal, că să să primiți un răspuns/aviz/aprobare/autorizație, aflați că în spatele acelor documente stă o armata de oameni. Dar nu orice oameni, ci unii imuni la orice. Imuni la nevoile/cererile contribuabililor (persoane fizice sau juridice), imuni la turbulențele economice (crize sau recesiune), mai nou - imuni și la Covid-19.

Nu am niciun dubiu că printre bugetari există și oameni de bună credință, care ar fi de acord să li se diminueze temporar salariul, la fel ca la privați. Dar, nu o pot face singuri, decât prin donații! Angajatul în privat primeşte maxim 2400 lei și i ce cere să fie solidar cu bugetarii care "lucrează" de acasă și care pot avea un salariu de 5-10-20.000 lei. Nu am auzit nimic până acum de vreo restructurare a "armatei" de funcționari publici, de "băgători în seamă" din ministere, parlament, agenții guvernamentale!

Nu am auzit nimic de restructurarea celei mai nedrepte și imorale situații, aceea a pensiilor speciale! În timp ce unii donează pentru spitale zeci de mii de euro, pensiile nesimțite și nemeritate se plătesc la timp!

Cât mai putem fi solidari cu un stat mafiot, pătruns până la os de corupția generalizată? Banii pentru spitale sunt "șifonați" de 20 de ani! Bugetul este jefuit lunar cu salarii și pensii nemeritate! Acolo trebuie căutați și gășiți banii necesari pentru a trece criză viitoare.", a scris Dragoş Dragoteanu în Ziarul Financiar, citat de Mediafax. 

Antreprenorii ameninţă: "Lucrurile nu vor mai sta aşa"

"Dacă până acum antreprenorii au înghițit și au stat cuminți în banca lor, când se va termină nebunia Covid-19, lucrurile nu vor mai sta așa. Dacă vom ajunge să fim hăituiți ca niște potențiali infractori din orice, dacă vom sta mai mult decât prevăd legile pentru orice aprobare, nu prea vă văd bine!

Adică, mediul privat care susţine economia și bugetul statului e pus la zid și când e vorba de drepturi trebuie să îndurăm pe vecie nesimțirea unor funcționari? Politicienii să-și bage repede mințile în cap! Ori schimbați legile imorale și incorecte urgent și le adaptați noii economii post-coronavirus, ori ajungem la haos / colaps economic.

Nimic nu se va compara cu ceea ce va urma și riscați să vină forțe extremiste la conducerea țării, pentru că falimentul bate la ușa multora. Aici nu mai este vorba despre un partid sau altul, este vorba de viitorul acestei națiuni, de supraviețuirea economică a acestei țări, de a nu ajunge cerșetori sau datornici vânduți la organismele internaționale - care de abia așteaptă să aservească țară.

Nu vom reuși să mai existăm ca țară, dacă acum nu se iau măsurile necesare, chiar dacă pentru unii sunt dureroase. Dar, să fie echitabile, valabile și în mediu public", a mai scris acesta.

"Nu mai este timp de pierdut"


"Statul nu va putea să susțină multe luni declinul mediului privat și cred că mediul public trebuie să înțeleagă asta şi să nu se vaite. Antreprenorii corecți și serioși nu vor cere anulări de taxe și impozite sau amnistie fiscală.
Ceea ce se dorește este ECHILIBRU ÎN SOLIDARITATE!

Nu sunt vorbe mari, sunt valori pe timp de criză și situații de urgență, că cele pe care le trăim acum. Nu mai este timp de pierdut. Dacă Covid-ul se întinde până la sfârșitul anului și, poate, anul viitor, consider că aceasta este o soluție corectă care să ne țină uniți, la greu.

Numai așa putem transforma criză într-o oportunitate de îndreptare a unor legi/reguli/proceduri care să confere șansa formării unor comunități adevărate, bazate pe respect și încredere. Putem să repornim economia numai dacă înțelegem, cu toții, că lucrurile nu mai pot merge că înainte!

A fi solidar nu înseamnă ca numai unii să simtă greutățile și alții să stea pitiți după niște slujbe/salarii/pensii până la adânci bătrâneți. Dacă vrem să nu ne urâm, să nu ne dușmănim, să nu ne dezbinam ca țară, solidaritatea pe care o clamez poate să genereze cel mai frumos parteneriat public-privat.

Oamenii valoroși se cunosc în vremuri grele și principiul solidarității trebuie să fie o prioritate pentru toți. Nici salariile din mediul public nu trebuie să fie intangibile!", a conchis Dragoş Dragoteanu, unul dintre cei mai cunoscuţi brokeri imobiliari din România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel