SONDAJUL lunii înainte de alegeri despre români. Nume-cheie din PNL, în top

DC News publică în premieră rezultatele complete ale unui sondaj care a avut scopul de a măsura percepția gradului de protecție împotriva abuzurilor de putere economică pe care oamenii sunt nevoiți să le suporte în relațiile contractuale cu unii agenți economici.

Cercetarea s-a desfășurat în această vară, prin metoda CATI, marja de eroare fiind de +/- 3,7%.

Percepția asupra abuzului de putere economică

 (w670)

Majoritatea consumatorilor se simt vulnerabili în fața potențialelor abuzuri săvârșite de anumiți agenți economici: 24% (deloc protejat), 38% (protejat într-o oarecare măsură), 23% (nici/nici), 10% (destul de protejat), 5% (bine protejat).

(w670)

Deși multe persoane se simt vulnerabile în fața potențialelor abuzuri, doar 2 din 10 persoane au apelat vreodată la o instituție / autoritate a statului pentru a fi protejate.

(w670)

Serviciile de telecomunicații (21%), comerț (18%), asigurările auto (13%) și serviciile bancare (12%) sunt domeniile care au înregistrat cele mai multe nemulțumiri ale consumatorilor.

(w670)

În afară de "serviciile medicale de stat", "asigurările auto sau de viață" și "servicii bancare (altele decât creditele imobiliare)", consumatorii simt nevoia de a fi protejați și în domenii cum ar fi precum și în relația cu "furnizorii de utilități".

Așteptări de la instituțiile statului menite să protejeze consumatorii

(w670)

ANPC (86%) este principala instituție care are responsabilitatea de a proteja consumatorii împotriva eventualelor abuzuri săvârșite de agenții economici. 9 din 10 consumatori care au apelat la ajutorul unei instituții s-au îndreptat catre ANPC.

(w670)

Aproximativ o treime dintre cei care au apelat la ajutorul unei instituții se declară foarte nemulțumiți de soluționarea problemei.

Percepția publicului despre Legea dării în plată

(w670)

Aproximativ o treime dintre respondenți au declarat – spontan - că au auzit despre o lege care să protejeze persoanele cu credite ipotecare în relația cu băncile.

Toți cei care au declarant – spontan - că au auzit despre o lege care să protejeze persoanele cu credite ipotecare în relația cu băncile, au menționat legea dării în plată.

(w670)

Atunci când au fost întrebați direct, 3 din 4 persoane au declarat că au auzit de "legea dării în plată".

(w670)

Cei mai mulți nu cunosc inițiatorii "legii dării în plată". Totuși, Daniel Zamfir și Gheorghe Piperea sunt singurele persoane asociate spontan cu această lege.

(w670)

6 din 10 persoane au o părere favorabilă despre "legea dării în plată, iar altele 2 din 10 sunt preocupate de faptul că legea nu își va face efectul scontat.

(w670)

2 din 3 persoane văd un impact pozitiv al legii asupra băncilor care vor verifica cu mai mare atenție bonitatea clienților.

Persoanele de la care publicul așteaptă să fie protejate

(w670)

Majoritatea publicului nu are o opinie clară despre cine ar putea să inițieze proiecte legislative menite să protejeze consumatorii - Dacian Cioloș (2,4%), Victor Ponta (2%) și Daniel Zamfir (1,3%).

(w670)

Gheorghe Piperea (35%) este personalitatea cea mai cunoscută în București (dintre cei mentionați în listă), pe cand cel mai cunoscut în Brașov este Gheorghe Ialomițianu (40%).

(w670)

Întrebați direct, 2 din 10 persoane din București au menționat că Gheorghe Piperea este unul dintre inițiatorii legii dării în plată.

3 din 10 persoane, din București, au "foarte multă încredere" că Gheorghe Piperea (68%) poate iniția și duce la bun sfârșit un proiect legislativ privind protecția consumatorilor. Profesorul este urmat de Daniel Zamfir (61%) și Liviu Voinea (41%), la egalitate cu Lucian Isar (41%).

(w670)

2 din 10 persoane, din Brașov, au "foarte multă încredere" că Daniel Zamfir (60%) poate iniția și duce la bun sfârșit un proiect legislativ privind protecția consumatorilor. Deși este poziționat pe locul 3, la mică distanță de Marius Duncă, Gheorghe Piperea obtțnuse un scor foarte mare pentru nota 10 ("foarte multă încredere").

Concluzii

Având în vedere că 8 din 10 persoane se simt vulnerabile în față potențialelor abuzuri săvârșite de anumiți agenți economici, consolidarea acțiunilor cu privire la protecția consumatorului devine o prioritate a instutuțiilor statului.

Autoritatea Națională Pentru Protecția Consumatorului (ANPC) joacă un rol determinant în acțiunile de protecție a consumatorului (9 din 10 persoane au declarat că este principala instituție responsabilă pentru astfel de acțiuni).

Pe lângă aceasta, un rol important îl au și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA), precum și Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

3 din 10 persoane declară spontan că au auzit despre Legea dării în plată, deși cei mai mulți nu cunosc care au fost inițiatorii acestei legi.

[citeste si]

Părerea generală despre Legea dării în plată este una favorabilă (legea va face ca băncile să verifice cu mai mare atenție bonitatea clientilor, legea se adresează oamenilor cinstiți, aflați în nevoie financiară).

În București, Gheorghe Piperea și Daniel Zamfir sunt văzute ca persoane de încredere care ar putea duce la bun sfârșit și alte proiecte legislative menite a proteja consumatorii în diverse domenii cum ar fi: asigurări, servicii bancare sau utilități.

În Brașov, Daniel Zamfir și Marius Dunca au obținut cele mai mari scoruri de încredere, urmați îndeaproape de Gheorghe Piperea și Mihai Mohaci.

Sondajul a fost făcut de Institutul MIA MARKETING.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel