Tragedia din Vinerea Mare care a făcut înconjurul lumii. Peste 100 de români, majoritatea copii, au ars de vii în biserică

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Peste 100 de români, majoritatea copii, au ars de vii în Vinerea Mare, la slujba de Prohod.

Un incident dramatic a avut loc, pe 18 aprilie 1930, la biserica din satul Costești, județul Argeș, acolo unde sute de oameni, majoritatea copii, au ars de vii în interiorul lăcașului de cult.

Era seara de Prohod, în Vinerea Mare, iar locuitorii din sat s-au adunat la biserica de lemn din localitate, însă pentru mulți dintre aceștia avea să fie ultima zi din viața lor. Fiind vorba de o biserică mică, înăuntru au stat copiii și câțiva vârstnici, iar părinții au stat în afara lăcașului de cult. 

La un moment dat, o lumânare a aprins panglica unei coroane, care a fost stinsă cu promptitudine de către cei prezenți, însă o scânteie a urcat până în podul bisericii și a aprins coroanele aflate acolo. Un foc imens a cuprins imediat întreaga parte superioară a bisericii.

Pe lângă faptul că ra vorba de o biserică de mici dimensiuni, ușa acesteia se deschide spre interior, iar panica generată de incendiu a făcut ca cei mici să se împingă spre ieșire și să blocheze ușa pe care cei din afară încercau să o deschidă. 

La vremea respectivă, știrea a făcut înconjurul lumii, ajungând pe paginile marilor ziare din Statele Unite ale Americii și din Europa. Numeroase ajutoare au venit în zilele ulterioare tragediei de la țările occidentale.

La înmormântarea celor peste 100 de copii au participat inclusiv Regina Maria a României și Regele Mihai I, copil și el la vremea aceea. 

O lungă perioadă de timp după incident, în localitate nu au mai avut loc nunți, botezuri, cumetrii sau alte petreceri. Cele 116 suflete care au pierit în flăcări sunt pomenite anual în Săptămâna Luminată.

Pe locul bisericii arse a fost ridicat un monument în memoria locuitorilor care și-au pierdut viața în urma tragicului eveniment. Dramatica întâmplare a constituit subiectul filmului documentar Focul, care a primit Marele Premiu la Festivalul-Concurs al filmului cu tematică religioasă ”Lumină din lumină”, mai scrie Wikipedia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel