EXCLUSIV  Românii din exil se temeau să nu fie asasinați de Securitate. Dinu Zamfirescu: "Serviciile ne-au avertizat să stăm departe de rampa metroului"

Dinu Zamfirescu, fost deținut politic și exilat în Franța, a vorbit pentru DCNews de represiunea Securității chiar și dincolo de granițe. Fostul deținut politic spune că la un moment dat a fost avertizat de serviciile secrete franceze că România a trimis "niște oameni" în Franța și că este cazul să-și ia niște măsuri de precauție. Autoritățile franceze se temeau ca trimișii Securității să nu-i ucidă pe exilați înscenându-le accidente. 

Interviul a avut loc în cadrul dezbaterii „Exilul românesc și căderea comunismului (I)", organizată de IICCMER în parteneriat cu ICR

"Am ajuns acolo în 1975 și am stat acolo până în 1995. Dar am venit în țară în 29 decembrie 1989. Pe urmă am făcut așa o navetă între Paris și București. M-am angrenat în mișcarea politică de aici. Eu sunt liberal din 1945", a zis Dinu Zamfirescu în cadrul dezbaterii "Exilul românesc și căderea comunismului", organizată de IICCMER in colaborare cu ICR.

Avertismentul serviciilor secrete franceze

Serviciile secrete franceze i-au avertizat pe exilați, în momentul în care au avut informații că trimișii Securității din România au ajuns în Franța.

"La un moment dat, serviciile franceze ne-au avertizat pe unii dintre noi: aveți grijă că se semnalează că au venit niște oameni din România, să nu mergeți pe marginea trotuarului, aveți grijă la metrou, să nu stați prea aproape de rampă, la metrou. Ne-au spus că dacă se întâmplă ceva să le semnalăm imediat. La un moment dat am văzut niște tineri care erau prin jurul locuinței și am semnalat acest lucru francezilor. Mi s-a răspuns că nu, de fapt 'erau ai noștri'," a mai spus Dinu Zamfirescu.

Vezi interviul:

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel