Rusia a folosit, în premieră, rachete hipersonice, informează CNN. „Cred că folosirea acestei rachete hipersonice a fost o mutare de prestigiu pentru Kremlin”, a spus Bogdan Chirieac.
Ministerul rus al Apărării a anunţat, sâmbătă, că armata rusă a utilizat rachete hipersonice pentru distrugerea unui depozit subteran de armament din vestul Ucrainei, aceasta fiind o premieră într-un conflict militar. „Vineri, 18 martie, au fost utilizate rachete hipersonice Kinjal pentru distrugerea unui depozit de muniţie subteran major al armatei ucrainene în localitatea Deliatin, situată în regiunea Ivano-Frankivsk", a declarat, sâmbătă, Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, citat de agenţia RIA Novosti şi de cotidianul Le Figaro.
„Deocamdată, rachetele hipersonice sunt foarte greu de interceptat”, a spus analistul Bogdan Chirieac, sâmbătă seară, la Antena 3, în cadrul emisiunii Cătălinei Porumbel.
„Interceptorii de la Deveselu, în acest moment, pot intercepta rachete - nu știu dacă hipersonice - dar rachete mai normale, rachete tactice, nu strategice. Rachetele tactice sunt cu rază scurtă și medie de acțiune.
Racheta de la Deveselu nu are încărcătură explozivă, ea lovește racheta rusească în mijlocul ei și o distruge. Atenție: dacă capul rachetei are o armă nucleară, sau un combustil nuclear, sau o armă chimică, sau ceva biologic, se poate întâmpla ca, la căderea pe sol, solul să fie puternic contaminat.
România va fi prima țară din Europa care va avea al treilea tip de interceptor, care va lovi racheta în cap. Nu știu dacă cea hipersonică, pentru că la 12.000 de km - ca să înțelegem bine - parcurge 200 de km pe minut. Sau, dacă vreți, parcurge 3,5 km pe secundă!”, a spus Bogdan Chirieac. „Asta înseamnă că traversează Bucureștiul în opt secunde”, a subliniat Bogdan Chirieac.
„Ele vor fi lovite în capul rachetei. La acel impact, vă dați seama două rachete care se lovesc cu o viteză însumată de 4.000 km/h, se distruge tot ce înseamnă încărcătură. Repet, România va fi prima țară din Europa care va avea acest tip de interceptor”, a mai spus Bogdan Chirieac.
„Cred că folosirea acestei rachete hipersonice a fost o chestie de prestigiu pentru Kremlin, să arate uite ce avem. (...) Dar câte rachete să ai? Nu poți să ai prea multe fiindcă și costă”, a mai zis Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu