Republica Moldova a votat schimbarea sistemului electoral. Protesele continuă la Chișinău

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi proiectul privind sistemul electoral mixt.

Votul a trecut numeroși oameni s-au adunat în fața Parlamentului și au cerut să nu fie votată această lege, informează Radio Chișinău, Deschide.md.

Deputații comuniști au părăsit sala de ședințe în semn de protest.

Proiectul presupune că alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfășura în baza așa-numitului sistem electoral mixt. Astfel, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalți 51 — în circumscripții uninominale.

Acestea vor fi create inclusiv pentru regiunea transnistreană, doar că locuitorii din stânga Nistrului vor putea vota în secții amplasate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale, explică Radio Chișinău. De asemenea, vor exista circumscripții uninominale pentru diaspora, scrie Agerpres.. O circumscripție uninominală va fi formată pentru un număr de 55.000-60.000 de cetățeni cu drept de vot. Deocamdată nu se știe te câte circumscripții vor fi formate pentru Transnistria și pentru cetățenii moldoveni din afara țării.

Radio Chișinău amintește că proiectul a fost expertizat de Comisia de la Veneția care a concluzionat că în situația actuală modificarea sistemului electoral nu este recomandabilă, iar Uniunea Europeană a cerut Chișinăului să respecte concluzia Comisiei. 

Președintele Republicii Moldova, prorusul Igor Dodon, a salutat rezultatul votului. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel