Război Rusia - Ucraina - ziua 9. O nouă rundă de negocieri / Pentagonul afirmă că acțiunile ucrainenilor au „blocat“ înaintarea convoiului militar rusesc către Kiev LIVE TEXT / VIDEO

Este cea de-a noua zi a conflictului din Ucraina. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a discutat prin telefon, vineri, cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, despre conflictul militar din Ucraina, iar liderul de la Kremlin l-a anunţat că urmează o nouă rundă de negocieri cu Kievul şi au stabilit să menţină contactele. Olaf Scholz a vorbit cu Vladimir Putin. Liderul de Kremlin a anunţat o rundă de negocieri cu Kievul.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat vineri că Uniunea Europeană este pregătită să adopte 'noi sancţiune dure' dacă preşedintele rus Vladimir Putin 'nu opreşte războiul pe care l-a declanşat' în Ucraina, informează AFP şi DPA.

Rusia vrea să suspende și exporturile de îngrăşăminte agricole după ce a tăiat gazul către Polonia și Germania prin conducta Yamal.

ZIUA a 10-a DE RĂZBOI - AICI.

UPDATE 23  Cehii au ieșit pe străzile din Praga ca să susțină poporul ucrainean

Zeci de mii de persoane au ieşit pe străzile din Praga pentru a cere pace şi pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de invadarea Ucrainei de către Rusia, în timp ce mitinguri cu o participare mai redusă au fost organizate în alte oraşe şi orăşele din Cehia, transmite dpa.

De asemenea, și sârbii au ieșit în stradă, la Belgrad, dar pentru Putin și pentru a susține Rusia

UPDATE 22 Macron intervine pentru securitatea centralelor nucleare din Ucraina. Grupul G7, apel către Federația Rusă. Vezi știrea aici!

UPDATE 22:52 Orașul Trostianeț a fost capturat de Rusia, anunță autoritățile locale

Guvernatorul regiunii Sumy a declarat că orașul Trostianeț a fost capturat și ocupat, anunță Aky News. Dmytro Zhyvytskyy a declarat că forțele ruse controlează unitatea de ambulanță și nu permit medicilor să ajungă la civili, cu excepția copiilor.
Medicii au fost avertizați că vor fi împușcați dacă vor pleca fără permisiune, a declarat guvernatorul.

El a adăugat că toate magazinele au fost jefuite, orașul este percheziționat în permanență și supravegheat de lunetiști.
Nimeni nu poate cumpăra alimente, iar forțele ucrainene nu reușesc să aducă ajutoare în oraș, a mai spus guvernatorul, scrie Mediafax.

UPDATE 22:47 Pentagonul afirmă că acțiunile ucrainenilor au „blocat“ înaintarea marelui convoi militar rusesc care se îndreaptă spre Kiev. Vezi știrea aici!

UPDATE 22:20 Rusia blochează şi accesul la Twitter pe teritoriul ţării. Vezi știrea aici!

UPDATE 22:07 Biden mulţumeşte Poloniei pentru primirea refugiaţilor, reafirmă angajamentul apărării ţărilor NATO

UPDATE 22  Putin a semnat legea care pedepseşte cu închisoare difuzarea de 'informaţii mincinoase' despre armată. Vezi știrea aici!

UPDATE 2140 Casa Albă nu pledează pentru o schimbare de regim în Rusia, afirmă purtătoarea de cuvânt. Vezi știrea aici!

UPDATE 21:30 SUA evocă o posibilă crimă de război atacul asupra unei centrale nucleare

UPDATE 21  Germania cere Rusiei să oprească războiul din Ucraina, după conversația lui Scholz cu Putin. Vezi știrea aici!

UPDATE 20:48 G7 cere Rusiei să înceteze atacurile în apropierea centralelor nucleare

UPDATE 20:44 Ungaria interzice toate exporturile de cereale în urma creşterii preţurilor după invadarea Ucrainei

UPDATE 20:32 Rusia a blocat accesul la Facebook pe teritoriul ţării. Vezi știrea aici!

UPDATE 20:30 Statele occidentale acuză Rusia la ONU de atac deliberat asupra centralei nucleare de la Zaporojie;Moscova denunţă 'o minciună'

UPDATE 20:12 Rusia a lansat deja 500 de rachete asupra Ucrainei, anunţă un responsabil de la Pentagon

Rusia a lansat deja circa 500 de rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei sale în 24 februarie, a declarat vineri un înalt oficial american din domeniul apărării, care a oferit presei - sub rezerva anonimatului - informaţii despre desfăşurarea luptelor în Ucraina, relatează EFE.

UPDATE 20:10 IGPF: Vineri, până la ora 18,00, au intrat în România 20.074 de cetăţeni ucraineni

UPDATE 20 Rusia vrea să suspende și exporturile de îngrăşăminte agricole după ce a tăiat gazul către Polonia și Germania prin conducta Yamal Vezi știrea aici!

UPDATE 19:47 Von der Leyen: UE este pregătită de noi sancţiuni dure dacă Putin nu opreşte războiul. Vezi știrea aici

UPDATE 19:40 Moscova interzice demonstraţiile în oraş, indiferent dacă sunt pro sau împotriva invaziei în Ucraina

UPDATE 19:30 BBC îşi retrage jurnaliştii din Rusia pentru a le garanta securitatea

UPDATE 19:05 China nu va transmite meciurile din Premier League din acest weekend

Chinezii au precizat că nu sunt de acord cu manifestările de susţinere a Ucrainei care vor avea loc pe stadioanele din Anglia la meciurile din etapa a 28-a.

UPDATE 19  Italia va oferi vaccinul anti-COVID-19 tuturor refugiaţilor ucraineni

UPDATE 18:57 Maros Sefcovic, vicepreşedinte al CE: 'Vrem Ucraina în UE cât mai repede posibil'

UPDATE 18:50 Putin: Dialogul nu este posibil decât dacă 'toate cererile ruseşti' sunt acceptate de către Kiev. Vezi continuarea aici!

UPDATE 18:40 Maia Sandu: În Republica Moldova nu se înregistrează creşteri ale nivelului radiaţiilor după atacul de la centrala Zaporijie

UPDATE 18:20 Exporturile şi importurile Germaniei au scăzut neaşteptat în ianuarie

UPDATE 18:18 Capitala Letoniei, Riga, redenumeşte adresa ambasadei Rusiei în Strada Ucraina Independentă

UPDATE 18:11 CCIR şi Helphub.ro pun la dispoziţia refugiaţilor ucraineni o platformă web pentru cazare gratuită

UPDATE 18 Uniunea Europeană se confruntă cu un deficit de ulei de floarea soarelui din cauza conflictului din Ucraina

UPDATE 17:50 Trupele ruse se află în continuare la 25 de kilometri distanță de centrul Kievului, transmite CNN, citând un înalt oficial american al apărării.

De asemenea, rușii se află la 10 kilometri de centrul orașului Harkov și  tot la aceeași distanță de centrul Cernihivului.

UPDATE 17:45  RSF deschide un centru la Lvov pentru a-i ajuta pe jurnalişti

Asociaţia Reporteri fără frontiere (RSF) urmează să deschidă un centru pentru libertatea presei la Lvov, în Ucraina, pentru a oferi un spaţiu de muncă şi protecţie jurnaliştilor care acoperă invazia ţării de către Rusia, a anunţat vineri organizaţia pentru apărarea libertăţii presei, relatează AFP. 

UPDATE 17:45 Bursa de la Moscova nu-i va taxa pe importatorii ruşi care achiziţionează valută

UPDATE 17:41 Aurescu: Reiterez susţinerea puternică a României faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova

UPDATE 17:20 Borrell: Acesta este războiul lui Putin şi Putin trebuie să-l oprească!

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, i-a cerut vineri preşedintelui rus Vladimir Putin să oprească loviturile orbeşti şi bombardamentele asupra Ucrainei, relatează Reuters.

'Acesta este războiul lui Putin şi Putin trebuie să-l oprească', a declarat presei Borrell la Bruxelles înaintea unei reuniuni extraordinare a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene pentru a discuta despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, la care participă şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, ministrul afacerilor externe al Canadei, Mélanie Joly, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE 17 Microsoft suspendă vânzările de produse şi servicii în Rusia

UPDATE 16:56  Ucraina se aşteaptă la o nouă rundă de negocieri cu Moscova în acest weekend

De asemenea, Olaf Scholz a vorbit cu Vladimir Putin / Liderul de Kremlin a anunţat o rundă de negocieri cu Kievul. Vezi știrea aici!

UPDATE 16:54 Elveţia se aliniază UE şi extinde sancţiunile împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina

UPDATE 16:50 Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după atacul asupra centralei nucleare de la Zaporojie. Vezi știrea aici!

UPDATE 16:38 Aglomerări pe fluxurile de pasageri la Aeroportul Henri Coandă

Traficul de pasageri pe Aeroportul Henri Coandă a înregistrat, în ultimele zile, o creştere de peste 40-50% faţă de cel planificat, din cauza crizei din Ucraina, apărând, în anumite momente ale zilei, aglomerări pe fluxurile de sosiri şi plecări, informează Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

UPDATE 16:33 Transnistria cere, din nou, recunoaşterea independenţei, după ce Chişinăul a depus cererea de aderare la UE

UPDATE 16:22 Cavusoglu: Situaţia din Ucraina se înrăutăţeşte, spaţiul aerian al Turciei va rămâne deschis

Şeful diplomaţiei de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, a afirmat vineri că situaţia din Ucraina se înrăutăţeşte şi nu trebuie permisă escaladarea ei, ministrul precizând că Turcia îşi va menţine deschis spaţiul aerian, transmite Reuters.

Vorbind după reuniunea de la Bruxelles a omologilor săi din statele NATO, Cavusoglu a mai spus că Turcia şi Rusia sunt în contact pentru a garanta că navele turce pot reveni în siguranţă din porturile de la Marea Neagră.

Cavusoglu a adăugat că Turcia doreşte să-i aducă la aceeaşi masă pe miniştrii de externe rus şi ucrainean în cadrul unui forum diplomatic ce va avea loc în sudul Turciei săptămâna viitoare, dar că participarea lor este incertă.

UPDATE 16:21 Demersuri pentru încheierea unei înţelegeri de înfrăţire Bucureşti-Kiev, pe ordinea de zi a CGMB

UPDATE 16:20 Maramureş: Turkmeni refugiaţi din Ucraina, ajutaţi de autorităţile locale să ajungă la Bucureşti

UPDATE 16:15 Un tren cu 400 de cetăţeni străini care provin din Ucraina va sosi la Bucureşti vineri seara

Un tren cu 400 de cetăţeni străini care provin din Ucraina va sosi la Bucureşti vineri seara, la ora 22:10, a anunţat CFR Călători.

UPDATE 16:10 Organizaţia Internaţională pentru Migraţie: 1,25 milioane de persoane au fugit din Ucraina

UPDATE 16 Secretarul general al NATO: Rusia lansează bombe cu fragmentare asupra Ucrainei

Citește ce s-a întâmplat în primele 8 zile ale războiului între Federația Rusă și Ucraina:

ZIUA 8 •  ZIUA 7  •  ZIUA 6  •  ZIUA 5  •  ZIUA 4  •  ZIUA 3  •  ZIUA 2  •  ZIUA 1 •  

UPDATE 14:25: Compania care operează centrala nucleară de la Zaporizhzhya anunță că specialiștii din conducerea unității lucrează sub amenințarea armei. Centrala a fost ocupată de ruși pe parcursul nopții în timpul unui asalt în care s-au folosit arme grele.

Petro Kotin, șeful Energoatom, compania de stat care operează producția de energie, a spus pe Telegram că forțele rusești „au intrat pe teritoriul centralei nucleare, au luat controlul personalului și conducerii unității. Conducerea centralei lucrează sub amenințarea armei invadatorilor”, a spus Kotin, conform Mediafax. 

El a mai spus că „pe parcursul dimineții membri ai stafului au fost acceptați pentru a-și îndeplini obligațiile”. Informațiile nu vin printr-o linie directă cu centrala, a precizat Kotin.

La final, Petro Kotin a declarat că dacă rachetele loveau reactoarele s-ar fi produs „un dezastru nuclear”.

UPDATE 14:05: "Nu avem intenţii rele la adresa vecinilor noştri. Şi i-aş sfătui şi pe ei să nu escaladeze situaţia, să nu introducă nicio restricţie. Ne îndeplinim obligaţiile şi vom continua să le îndeplinim", a declarat Putin într-o serie de remarci televizate.

"Aici, nu vedem rostul să agravăm sau să înrăutăţim relaţiile noastre. Şi toate acţiunile noastre, dacă vor apărea, vor apărea întotdeauna ca răspuns la acţiuni neprietenoase, acţiuni împotriva Federaţiei Ruse", a adăugat el, conform Agerpres. 

Potrivit Reuters, Putin a fost prezentat la televiziune în timp ce participa online, de la reşedinţa sa de la periferia Moscovei, la ceremonia de arborare a drapelului la un feribot în nordul Rusiei. 

UPDATE 13:14: Avansarea trupelor ruse în oraşul-port Mikolaiv a fost oprită, a anunţat vineri un consilier al preşedintelui ucrainean, după ce autorităţile locale au raportat că trupele ruse au intrat pentru prima dată în acest important centru de construcţii navale de la Marea Neagră, informează Reuters, conform Agerpres. 

"Putem avea un optimism precaut cu privire la perspectivele viitoare ale ofensivei inamice. Cred că aceasta va fi oprită şi în alte zone", a declarat consilierul militar al preşedintelui Zelenski, Oleksi Arestovici, într-o conferinţă de presă televizată.

Într-o înregistrare video difuzată online, guvernatorul Vitali Kim anunţa că trupele ruse au intrat în Mikolaiv şi că au loc lupte în mai multe zone din oraş.

UPDATE 13:02: Liderul opoziţiei conservatoare din Germania, Friedrich Merz, afirmă că o intervenţie a NATO în Ucraina ar deveni o posibilitate în cazul în care Rusia ar realiza atacuri ţintite asupra centralelor nucleare, transmite vineri DPA, conform Agerpres. 

”Poate exista o situaţie în care NATO de asemenea trebuie să ia decizii pentru a-l opri pe Putin”, a spus liderul blocului CDU-CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială) pentru postul de radio NDR Info.

Totuşi, el a subliniat că o asemenea intervenţie încă este o posibilitate îndepărtată.

UPDATE 13:00: Rafael Mariano Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, susține că situația la centrala nucleară Zaporizhzhya este foarte fragilă în urma incidentelor care au avut loc noaptea trecută în preajma unității.

Rusia controlează două unități nucleare din Ucraina, cea de la Cernobîl și cea de la Zaporizhzhya, a anunțat vineri Rafael Mariano Grossi, potrivit CNN.

Cernobîl, locul celui mai mare accident nuclear din lume produs în 1986, a fost ocupat de ruși săptămâna trecută.

UPDATE 12:45: Primarul din Nikolaiev, un oraș din sudul Ucrainei cu aproape 500.000 de locuitori, spune că trupele armate din Rusia au început să intre în comunitate, potrivit Sky News, conform Mediafax. 

Trupele rusești intră în orașul aflat în apropiere de Herson. Primarul din Nikolaiev a spus că militarii ruși se află deja în oraș.

UPDATE 12:30: Președintele Aleksandr Lukașenko a declarat vineri că armata din Belarus nu va lua parte la operațiunea militară din Ucraina, anunță Sky News.

UPDATE 12:05: Primarul orașului Enerhodar, situat în apropierea Centralei Nucleare Zaporizhzhya, susține că situația este extrem de tensionată în urma atacului de noaptea trecută.

Primarul Dmytro Orlov a spus vineri că orașul nu are încălzire din cauza bombardamentelor.

„Din cauza avariilor pe care le-a suferit sistemul în timpul bombardamentelor nocturne, Enerhodar nu are încălzire. În prezent, încercăm să-l repornim”, a spus primarul, potrivit CNN, conform Mediafax. 

Orlov a mai spus că persoanele care au petrecut noaptea în adăposturi subterane se pot reîntoarce acasă, dar recomandarea este să nu stea afară din cauza „situației extrem de tensionate”.

„Cu privire la situația din oraș, acum pe străzi este liniște, nu au fost văzuți străini. Cei care au stat în adăpost peste noapte, se pot întoarce acasă. Totuși, din cauza situației extrem de tensionate, le recomandăm să petreacă puțin timp afară și să stea în case”, a precizat primarul Orlov pe pagina de Facebook.

În noaptea de joi spre vineri, în zona centralei nucleare Zaporizhzhya au fost trase numeroase focuri de armă. Un incendiu a izbucnit la o clădire a complexului industrial.

UPDATE 11:45: Este foarte important să fie accelerată, cât mai repede posibil, crearea Grupului de Luptă NATO din România, care va fi condus de Franţa, în contextul în care Alianţa trebuie să se adapteze la realitatea conflictului Rusia-Ucraina, a afirmat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Aurescu participă la reuniunea extraordinară de la Bruxelles a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, la care iau parte şi Finlanda, Suedia şi UE.

"Din punctul de vedere al României, cel mai important punct de pe agendă este răspunsul pe care NATO trebuie să îl aibă faţă de agresiunea Rusiei în ceea ce priveşte consolidarea consistentă a posturilor de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Pentru noi, este foarte important să fie accelerată, cât mai repede posibil, crearea Grupului de Luptă din România, care va fi condus de Franţa, în calitate de naţiune-cadru", a afirmat el înainte de reuniune, potrivit unui comunicat al MAE, conform Agerpres. 

UPDATE 11:40: Docherii britanici au refuzat să descarce o navă care transporta gaz din Rusia în semn de protest față de războiul din Ucraina, iar vaporul a fost nevoit să caute alt port, a anunțat The Guardian.

UPDATE 11:30: Canada vrea ca NATO să ia în discuţie toate scenariile pentru izolarea Rusiei, a declarat vineri ministrul de externe al Canadei, Melanie Joly, întrebată dacă alianţa ar trebui să aibă în vedere o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, relatează Reuters.

Pentru NATO linia roşie este de a evita declanşarea unui conflict internaţional, a afirmat Joly la sosirea sa la reuniunea omologilor săi din NATO de la Bruxelles, ca răspuns la o întrebare despre instituirea unei zone de excludere aeriană.

"Vrem să ne asigurăm că sunt discutate toate scenariile", a adăugat ea, conform Agerpres. 

UPDATE 11:24: Franţa şi-a activat celula de criză din cadrul Autorităţii pentru Siguranţa Nucleară (ANS) în urma incendiului de la centrala atomoelectrică de la Zaporojie, din Ucraina, a anunţat vineri ministrul energiei, Barbara Pompili, citată de Reuters, conform Agerpres. 

UPDATE 11:08: China afirmă că este ”serios îngrijorată de siguranţa şi securitatea” instalaţiilor nucleare din Ucraina, în urma incendiului ce a avut loc la cea mai mare centrală nucleară din Europa, aprins de focul artileriei ruse.

UPDATE 11:06: Ucraina nu va dezvălui în avans detalii cu privire la locul şi ora când va avea loc orice negociere cu Rusia, a declarat consilierul preşedintelui Ucrainei, Oleksi Arestovici, într-o înregistrare video difuzată vineri, informează Reuters.

Joi, echipele de negociatori ale celor două părţi au anunţat că o a treia rundă de negocieri asupra unui armistiţiu ar putea avea loc la începutul săptămânii viitoare.

UPDATE 11:12 Șeful NATO condamnă „nepăsarea” Rusiei cu privire la bombardarea centralei nucleare din Ucraina, transmite The Moscow Times.

UPDATE 10:05  Un număr de 28.563 de cetăţeni ucraineni au intrat în România, în ultimele 24 de ore, în creştere cu 10% faţă de ziua precedentă, a informat, vineri, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. 'În data de 3 martie, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 81.323 de persoane, dintre care 28.563 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 10% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 9.942 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 11%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 16.586 cetăţeni ucraineni (creştere de 32%). Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 98.856 de persoane, dintre care 22.011 cetăţeni ucraineni (creştere de 12%)', se arată într-un comunicat al IGPF transmis AGERPRES. De la declanşarea acestei crize, până la data de 3 martie, ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 167.613 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 109.687 cetăţeni ucraineni.

UPDATE 09:15: Forțele militare ruse au capturat centrala nucleară Zaporijjea, cea mai mare din Europa, a anunțat vineri administrația regională de stat din Ucraina, potrivit Reuters, conform Mediafax. ”Personalul operațional monitorizează starea unităților energetice”, a anunțat administrația regională de stat, citând inspectoratul nuclear ucrainean.

Ucraina a anunțat în cursul nopții de joi spre vineri că un atac rusesc asupra centralei nucleare a provocat un incendiu la una dintre clădirile centralei. Incendiul a fost stins vineri dimineața, după ce serviciile de urgență ucrainene au anunțat că inițial au fost blocate să ajungă la fața locului. Centrala în sine nu a fost afectată, dar autoritățile se temeau că focul s-ar putea extinde.

UPDATE 08:00 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se întâlneşte vineri la Bruxelles cu miniştrii de externe din NATO pentru discuţii consacrate invaziei ruse din Ucraina, transmite dpa.

Blinken va lua parte la un summit special alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba. Între invitaţi s-ar mai număra şefa diplomaţiei britanice Liz Truss şi cea a Canadei, Melanie Joly.

Ulterior, secretarul de stat american urmează să călătorească spre Europa de est pentru a discuta despre invazia din Ucraina cu alţi aliaţi, fiind aşteptat sâmbătă în Polonia, înainte de a porni mai departe spre Republica Moldova, apoi Lituania, Letonia şi Estonia. Turneul este prevăzut să se încheie pe 8 martie. 

UPDATE 07:53 Gigantul petrolier rus Lukoil cere încetarea imediată a războiului din Ucraina

UPDATE 07:35 Autoritățile de comunicare din Rusia au acces limitat la serviciul rusesc al BBC din țară, relatează agenția de presă de stat RIA. Alte două posturi de știri - Meduza și Radio Liberty - au fost, de asemenea, blocate, se arată în comunicat.

UPDATE 7:04 Poliția din Rusia a reținut miercuri 443 de protestatari anti-război în 23 de orașe rusești, a declarat OVD-Info, care monitorizează arestările la proteste.

Acest lucru a adus numărul total de protestatari reținuți de când președintele Vladimir Putin a lansat joi invazia asupra Ucrainei, la 8.143, în peste 100 de orașe rusești, se arată în comunicat.

UPDATE 06:30 Echipele de intervenţie au anunţat vineri că trupele ruse le împiedică să stingă un incendiu declanşat în urma unui bombardament asupra centralei de la Zaporijie, cea mai mare din Europa, informează Agerpres, citând AFP.

"Invadatorul nu permite unităţilor publice de salvare ucrainene să înceapă stingerea incendiului", au spus aceştia într-o declaraţie postată pe Facebook, adăugând că incidentul a afectat o o clădire pentru cursuri de formare şi un laborator şi că doar unul din cele şase reactoare ale centralei funcţionează în prezent.

VEZI ȘI: Volodimir Zelensky, avertisment după incendiul de la centrala nucleară: Dacă este o explozie, se termină tot. SFÂRȘITUL Europei - VIDEO

UPDATE 06:00  Premierul britanic Boris Johnson a denunţat vineri, într-un comunicat, 'acţiunile iresponsabile' ale preşedintelui rus Vladimir Putin care pot 'ameninţa direct securitatea întregii Europe' după bombardarea unei centrale nucleare de către forţele ruse care au invadat Ucraina, transmite AFP. După încheierea unei conversaţii telefonice cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul Boris Johnson a cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU 'în următoarele ore'.

UPDATE 05:45 Atleții Federației Ruse și cei ai Belarusului au fost excluși de la Jocurile Paralimpice  din China.

UPDATE 05:30 Ministerul ucrainean al Apărării a transmis că un total de 20 de vehicule militare rusești au fost distruse, joi, în apropierea bazei aeriene Hostomel.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată soldați ucraineni mergând pe lângă vehicule avariate și în flăcări. Acestea sunt marcate cu semnul V, lucru care sugerează aparțineau forțelor ruse care au venit din Belarus.

UPDATE: 05:00  Cehia ar putea contribui cu 400 de militari la un grup de luptă în Slovacia ca parte a planurilor NATO de a-şi consolida flancul estic, a declarat joi ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova, transmite Reuters. NATO urmăreşte să îşi consolideze prezenţa în ţările de est ale alianţei militare în urma invadării Ucrainei, ţară care se învecinează cu Slovacia, Ungaria, România şi Polonia.

Noul grup de luptă va include trupe din ţările menţionate şi din Bulgaria, a spus Cernochova. Cehii vor trimite personal pentru posturi de comandă şi legătură, logistică, poliţie şi o unitate mecanizată, a precizat Jana Cernochova. Ministrul slovac al apărării a declarat sâmbătă că ţara sa ar putea găzdui un grup de luptă în curs de formare care va include 1.200 de soldaţi străini şi un sistem de apărare antirachetă Patriot cu personal german şi olandeze.

UPDATE  04:45 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Moscova că recurge la 'teroarea nucleară' şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl, după bombardarea unei centrale nucleare din centrul Ucrainei, în plină invazie rusă, informează AFP. 'Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară', a susţinut Volodimir Zelenski într-o înregistrare video difuzată de preşedinţia ucraineană. 

UPDATE 04:50 Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură (AIIB), o bancă multilaterală de dezvoltare cu sediul în China, a suspendat toate activitățile legate de Rusia și Belarus, a spus AIIB într-un comunicat. Proiectele sunt în prezent „în curs de revizuire”, scrie cnn.

China controlează 26% din puterea de vot a AIIB, potrivit site-ului web al băncii. Rusia are 6%. China a condus în 2016 înființarea AIIB pentru a rivaliza cu Banca Mondială cu sediul în SUA.

UPDATE 04:40 Ruşii au fost consternaţi, frustraţi, încetiniţi de o rezistenţă ucraineană fermă şi determinată. De asemenea, credem că s-au împotmolit", a spus el, subliniind că forţele ruseşti au probleme logistice, rămân fără combustibil şi fără alimente pentru unii dintre soldaţi, a declarat John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului.

UPDATE  04: 15 Un avion privat cu cetățeni ruși a fost reținut în nordul Canadei, pe aeroportul din Yellowknife, potrivit anunțui făcut, joi, de ministrul canadian al Transporturilor, Omar Alghabra.

UPDATE 04:05 Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat, citând Pentagonul, că 90% din forțele ruse masate la granițele Ucrainei au intrat în țară, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE 03:55  Ministerul ceh al apărării a anunţat joi că va trimite Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de 17 milioane de coroane (730.900 de dolari), inclusiv armament uşor şi muniţie, informează Reuters. Ministerul a informat pe contul său de Twitter că pachetul include sute de mitraliere sau puşti de asalt şi cartuşe de producţie proprie, de la grupuri precum CZG-Ceska Zbrojovka Group. Televiziunea cehă a transmis că guvernul a aprobat acest pachetul în cadrul unei reuniuni care a avut loc joi seară.

UPDATE 03:15  Paginile de internet ale Facebook şi a mai multor mass-media independente erau parţial inaccesibile vineri în Rusia, pe măsură ce autorităţile strâng laţul în jurul vocilor critice, în plin război cu Ucraina, informează AFP. Serviciul de monitorizare GlobalCheck şi jurnalişti AFP din Moscova au constatat probleme la accesarea site-ului Facebook, precum şi a celor ale mass-media Meduza, Deutsche Welle, RFE-RL şi serviciului în limba rusă al BBC. Pe contul săi Telegram, Meduza a indicat că site-ul său nu se mai deschide pentru 'unii din utilizatorii săi' din Rusia, dar a precizat că nu a primit deocamdată o notificare din partea autorităţilor. 

UPDATE 02:45 Ministrul ucrainean de Extene anunță un incendiu puternic la centrala nucleară de lângă ENERHODAR. În cazul unui dezastru la cea mai mare centrală din Europa, efectele vor fi de zece ori mai mari decât cele de la Cernobîl, a anunțat oficialul ucrainean, potrivit Antena 3.

UPDATE 02: 30  După Uniunea Europeană, Washingtonul a acordat joi ucrainenilor prezenţi în Statele Unite aşa-numitul statut de 'protecţie temporară', care împiedică expulzarea acestora şi le conferă dreptul la muncă, transmite vineri AFP. 'Vom continua să oferim asistenţă şi protecţie ucrainenilor din Statele Unite', a declarat secretarul pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, într-un comunicat în care menţionează 'războiul şi violenţa fără sens' din Ucraina. 

UPDATE 02:25  Forţele ruse bombardează Ohtirka din regiunea Sumî, situată în nord-estul Ucrainei, lăsând populaţia fără electricitate şi încălzire, conform informaţiilor publicate de şeful administraţiei militare regionale, Dmitro Jivîtskî, pe contul său Telegram, transmite EFE.

'Nu există încălzire sau electricitate în Ohtirka, în regiunea Sumî, iar trupele ruse bombardează Sumî', a scris el. 'În principiu, întreaga regiune Sumî este acum un teritoriu din iad, care este distrus de trupele ruse', a mai spus Dmitro Jivîtskî. El a informat că bombardarea oraşului Sumî a început în jurul orei locale 18:00 (16:00 GMT). 'Acum ne gândim cum să scoatem oamenii din acest oraş, pentru că într-o singură zi blocurile vor deveni o capcană de piatră rece, fără apă, lumină sau electricitate', a adăugat el.

El a susţinut că lucrează 24 de ore din 24 pentru a organiza evacuări din regiune, deoarece Nedrihailov, Boromlea, Bezdrîk şi Lebedîn sunt bombardate. 'Pur şi simplu distrug populaţia civilă. Acesta nu mai este (preşedintele Vladimir) Putin. Putin este un pitic nebun. Şi astăzi ruşii de rând ne ucid copiii noştri, bătrânii noştri. Pur şi simplu ne distrug ţara. Fără motiv', a subliniat el, potrivit Agerpres.

UPDATE 01:54 Aproximativ 150 de posturi de radio publice din Europa vor difuza melodia "Giv.e Peace a Chance" împotriva războiului din Ucraina, vineri, la ora 07:45 GMT, conform unui anunţ făcut joi de Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), transmite AFP

Această piesă celebră, scrisă de John Lennon, poate fi ascultată în peste 25 de ţări, inclusiv în Ucraina, iar posturile de radio private europene se vor alătura acestei iniţiative, a spus EBU.

"Ororile războiului împotriva Ucrainei sunt tot mai evidente cu fiecare zi ce trece. Sunt necesare solidaritatea, umanitatea şi sprijinul nostru", a declarat Patricia Schlesinger, directoarea postului regional de radio din Berlin RBB, care a iniţiat proiectul.

UPDATE 01:45 Compania de asigurări numărul unu din Italia, Generali, a anunţat joi retragerea treptată din Rusia, odată cu închiderea reprezentanţei sale la Moscova, precum şi încetarea imediată a activităţii filialei sale Europ Assistance, transmite AFP.

Generali urmează astfel exemplul multor multinaţionale care au tăiat legăturile cu Moscova după invadarea Ucrainei de către Rusia. Grupul s-a retras şi din consiliul de administraţie al companiei ruseşti de asigurări Ingosstrakh, unde deţine o cotă de 38,5%.

Europ Assistance, o filială a Generali specializată în acordarea de asistenţă, care are aproximativ 80 de angajaţi în Rusia, îşi va "înceta activitatea acolo", a informat grupul într-un comunicat de presă, fără a oferi alte detalii.

UPDATE 01:42 Oficialii canadieni de transport au reținut un avion charter în care se aflau doi cetățeni ruși care păreau să se îndrepte spre Arctica pentru a conduce o expediție.

„O aeronavă charter care transporta cetățeni străini ruși a fost reținută pe aeroportul Yellowknife. Vom continua să tragem la răspundere Rusia pentru invazia sa în Ucraina”, a scris, joi, ministrul canadian al transporturilor, pe Twitter.

Avionul va fi reținut până când oficialii vor finaliza o evaluare pentru a determina dacă zborul a încălcat noua interdicție privind avioanele rusești în spațiul aerian al Canadei.

UPDATE 01:15 Armata ucraineană spune că e de părere că trupele belaruse au primit ordin să treacă granița cu Ucraina pentru a lupta. Într-o postare pe Facebook, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a scris că „comandamentul unității militare a primit ordin de trecere a frontierei cu Ucraina”.

Ucraina spune că Rusia folosește teritoriul Belarusului pentru a trage cu rachete în orașele ucrainene.

UPDATE 01:05 Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, spune că strategia militară a Rusiei nu a fost planificată. El i-a spus lui Jonathan Beale de la BBC că logistica recuperată din vehiculele blindate arată că armata rusă este în întârziere - și că planurile de a apela la ucraineni ca „eliberatori” au eșuat.

UPDATE 00:59 Departamentul pentru Securitate Internă le va permite ucrainenilor aflați în Statele Unite ale Americii să rămână în țară sub o formă de ajutor umanitar.

Aproximativ 30.000 de ucraineni cu vize ar putea beneficia de acest statut protejat, conform Migration Policy Institute, un think tank non-partizan. Extinderea TPS la ucrainenii cărora li s-au eliberat vize temporare i-ar proteja de deportare atunci când respectivele vize expiră.

UPDATE 00:46 Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, i-a spus lui Jake Tapper de la CNN că nu crede că președintele rus Vladimir Putin urmărește doar să cucerească anumite regiuni din Ucraina, ci că „distruge întreaga țară”.

"Nu mai pare că urmărește doar anexarea câtorva regiuni. Acum se pare că distruge întreaga țară. Într-un fel, este un război de distrugere în masă", a spus Zourabichvili.

Ea a adăugat: „Am auzit declarațiile lui astăzi, că totul se mișcă conform planurilor. Nu sunt atât de sigură că este conform planurilor... El nu plănuia ca Ucraina să reziste. A avut un atac în masă care nu a funcționat. Desigur, militar, are superioritate, care într-o zi sau alta se va manifesta. Dar determinarea și rezistența poporului și a conducerii Ucrainei este într-adevăr foarte admirabilă.”

UPDATE 00:35 Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a pus la îndoială viabilitatea negocierilor de pace cu Rusia. Vorbind pentru BBC Newsnight, el a spus că este imposibil să ai încredere în președintele Putin.

UPDATE 00:19 Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, s-a oferit, într-un apel telefonic cu preşedintele rus Vladimir Putin, să medieze pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, a informat joi agenţia oficială de presă saudită SPA, transmite AFP.

UPDATE 00:03 Ministerul Apărării din Ucraina a declarat că a distrus 20 de vehicule rusești în apropierea bazei aeriene Hostomel.

UPDATE 00:00 SUA și Rusia au stabilit un canal de comunicații prin care cele două părți se pot notifica reciproc cu privire la orice potențiale operațiuni care ar putea fi în imediata apropiere, pentru a evita orice posibile greșeli de calcul în apropierea Ucrainei (citește AICI).

LIVE din Kiev și Harkov.

Macron: Putin refuză să oprească atacurile

Într-o postare pe Twitter, președintele francez Emmanuel Macron a spus că în timpul unei conversații cu președintele rus Vladimir Putin în această dimineață, Putin a refuzat din nou să oprească atacurile împotriva Ucrainei.

„Am vorbit cu președintele Putin în această dimineață. El refuză să oprească atacurile asupra Ucrainei în acest moment”, a scris Macron pe Twitter. „Este vital să menținem dialogul pentru a evita tragedia umană.”

Macron a spus că va continua să comunice cu Putin, adăugând că „Trebuie să evităm ce e mai rău”, conform The Guardian (citește AICI).

Cele două țări au convenit pentru crearea de coridoare umanitare

Ucraina şi Rusia au convenit crearea de coridoare umanitare şi o încetare temporară a focului

A doua rundă de negocieri ruso-ucrainene desfăşurată joi s-a încheiat cu un acord pentru o încetare temporară a focului pentru raţiuni umanitare, a anunţat negociatorul ucrainean, Mihailo Podoliak, potrivit Reuters şi EFE. Spre marele nostru regret, nu am obţinut rezultatele pe care mizam, a scris acesta pe Telegram.

Totuşi, a adăugat el, părţile au ajuns la o înţelegere asupra creării comune de coridoare umanitare, cu o încetare temporară a focului, scrie Agerpres.

Zelenski, ”singura modalitate” de oprire a războiului: ”Dacă Ucraina va fi învinsă, vor urma Letonia, Lituania, Estonia”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vrea o discuţie directă cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, argumentând că aceasta este „singura modalitate de oprire a războiului”.

„Trebuie să vorbesc cu Putin, întrucât aceasta este singura modalitate de oprire a acestui război”, a transmis Volodimir Zelenski, citat de Le Monde.

Volodimir Zelenski a cerut ţărilor occidentale să ofere susţinere suplimentară, argumentând că, în cazul în care Ucraina va fi învinsă şi ocupată, Rusia va ataca alte ţări. „Dacă dispărem noi, să ne ferească Dumnezeu, vor urma Letonia, Lituania, Estonia, până la Zidul Berlinului, credeţi-mă”, a susţinut Zelenski (citește AICI).

Cele mai importante evenimente din ziua a 8-a de război

- Orașul-port Mariupol a fost bombardat necruțător în timp ce forțele ruse au încercat să-l captureze - o țintă strategică cheie pentru Rusia în sudul Ucrainei.

- Rusia a preluat controlul asupra unui alt oraș din sudul Ucrainei, Herson. Este primul centru major care a fost capturat de Rusia.

- Pe frontul diplomatic, negociatorii ruși și ucraineni s-au întâlnit într-o locație nedezvăluită și au convenit asupra necesității organizării coridoarelor umanitare.

- Președintele rus Vladimir Putin a vorbit la ședința Consiliului de Securitate că așa-numita „operațiune militară specială” în Ucraina este „pe drumul cel bun” și a insistat că rușii și ucrainenii sunt un singur popor.

- Marea Britanie și-a extins regimul de sancțiuni împotriva a încă doi oligarhi apropiați de Kremlin.

- Pe mare, o navă de marfă deținută de Estonia s-a scufundat în urma unei explozii în apropierea portului ucrainean de la Marea Neagră, Odesa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel