SUA și Rusia au stabilit o linie telefonică specială, pe fondul crizei din Ucraina

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Armata SUA a stabilit o linie de comunicații cu Rusia pentru a evita orice incidente în apropierea Ucrainei.

SUA și Rusia au stabilit un canal de comunicații prin care cele două părți se pot notifica reciproc cu privire la orice potențiale operațiuni care ar putea fi în imediata apropiere, pentru a evita orice posibile greșeli de calcul în apropierea Ucrainei.

„Departamentul Apărării a stabilit recent o linie de comunicații cu Ministerul rus al Apărării, la 1 martie, în scopul prevenirii calculelor greșite, a incidentelor militare și a escaladării”, a declarat un înalt oficial american al apărării într-un comunicat. „Statele Unite păstrează o serie de canale pentru a discuta probleme critice de securitate cu rușii în timpul unei situații de urgență”.

Linia de comunicații este practic un schimb de numere de telefon între ambele părți pentru acces rapid. Partea SUA va fi coordonată din centrul de operațiuni al Comandamentului European al SUA din Stuttgart, Germania, în timp ce partea rusă va fi coordonată din Ministerul Apărării de la Moscova, a declarat un al doilea oficial înalt al apărării.

SUA doreau un canal de comunicații, deoarece trupele americane și ruse operează acum pe așa-numitul flanc estic, aproape de spațiul aerian al Ucrainei și Belarusului, unde forțele ruse se desfășoară și atacă.

Linia are scopul de a „reduce riscul de calcul greșit și potențiala neînțelegere”

Al doilea oficial nu a precizat ce evenimente ar putea declanșa în mod specific un apel telefonic de ambele părți, dar ideea generală este să ne asigurăm că „putem reduce riscul de calcul greșit și potențiala neînțelegere”, având în vedere potențiala proximitate a forțelor. De asemenea, nu a fost imediat clar în ce măsură aeronavele NATO vor fi incluse în acord. De asemenea, nu este clar dacă sunt incluse navele americane și rusești.

Operațiunile aeriene sunt deosebit de preocupate din cauza vitezei mari și a distanțelor relativ scurte la care ar putea avea loc întâlnirile, având în vedere că aeronavele rusești operează în apropierea zonelor în care se află trupele americane în Polonia, România și națiunile baltice.

Stabilirea acordului este deosebit de remarcabilă, deoarece până acum oficialii Pentagonului au declarat că nu au avut nicio comunicare directă cu omologii ruși, după invazia în Ucraina.

A existat un efort de stabilire a liniei de comunicații de la sfârșitul lunii trecute. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vorbit ultima dată cu ministrul rus al apărării, Serghei Shoygu, pe 18 februarie.. Președintele Comunității Generale Mark Milley a vorbit ultima dată cu șeful Statului Major General al Rusiei, generalul Valery Gerasimov, pe 11 februarie, scie CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel