Razboaiele daco-romane. Punere în scenă grandioasă la Festivalul Roman Apulum

Peste 300 de reenactori din ţări ca Bulgaria, Cehia, Italia, Spania, Ucraina şi România s-au reunit la Alba Iulia la Festivalul Roman Apulum, eveniment care se desfăşoară până pe 1 mai şi a atras deja, sâmbătă, peste o mie de spectatori, în mare parte turişti.

Cea mai mare manifestare de reenactment antic din România, un brand pentru Alba Iulia cu toate că este doar la cea de-a VI-a ediţie, Festivalul Roman Apulum a debutat oficial sâmbătă prin Inauguratio, ceremonia oficială de deschidere, urmată de parada "războinicilor daci şi romani".

Legionari și tarabostes

În cele patru zile de festival, localnicii şi turiştii pot asista la reconstituirea unor "lupte între daci şi romani", "lupte de gladiatori" sau "târguri de sclavi". Demonstraţiile sunt susţinute de Terra Dacica Aeterna (Cluj Napoca), Legio I Italica (Bulgaria), Civilta Romana (Italia), Vexillatio Moesiae Inferioris (Ucraina), Cohors III Lucensium (Spania), Legio X Gemina (Cehia). Nu lipsesc din program nici "dansurile dacice", prezentate de Magna Nemesis şi Eurythmia.

Ateliere interactive

Turiştii pot să vadă, în cadrul unor ateliere interactive, cum anume se confecţionau în antichitate suliţele, săbiile sau monedele, cum anume se prelucrau osul, lemnul, precum şi în ce consta gastronomia în acea vreme. Totodată, ei pot descoperi jocurile romane - Delta, unde se aruncă cu pietricele şi câştiga cine aruncă în spaţiul de 10 puncte, Rota, unde era primul cine reuşea să pună piesele sau să mute până făcea linie, Duodecim Scripta, în care sunt folosite table cu diferite mesaje, Ludus Latrunculorum, un joc de strategie, şi Jocul lui Arhimede, primul "puzzle" din antichitate.

Tururi ghidate ale castrului Apulum

De asemenea, spectatorii pot asista la antrenamentele "soldaţilor" şi "gladiatorilor". Programul festivalului cuprinde şi o competiţie sportivă, respectiv un pentatlon antic. Turiştii au posibilitatea să participe la tururi ghidate pentru a descoperi principalele obiective romane ale castrului Apulum.

Formarea poporului român

Ediţia din anul 2018, denumită în mod simbolic "Începuturi", este axată în mod special pe perioada celor două războaie daco-romane şi formarea poporului român.

În antichitate, Apulum, Alba Iulia de azi, era cel mai mare oraş din Dacia Romană.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel