EXCLUSIV  Rareș Bogdan dă din casă, după anunțul lui Iohannis. Momentul în care președintele a testat perspectivele pentru șefia NATO

Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan consideră că România are o ocazie excepțională de afirmare pe plan internațional, după anunțul președintelui Klaus Iohannis în care acesta și-a asumat candidatura pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice.

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat astăzi, 12 martie 2024, candidatura pentru funcția de secretar general al NATO. Cel mai probabil, acesta se va confrunta cu premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, un rezultat privind viitorul șef al Alianței Nord-Atlantice urmând să fie anunțat la summitul din această vară de la Washington D.C.. 

L-am contactat pe europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, pentru a-i cere un punct de vedere referitor la anunțul președintelui, mai ales că acesta a venit la scurt timp după Congresul Partidului Popular European (PPE) de la București, unde Klaus Iohannis a susținut un discurs în fața liderilor europeni.

„România este un furnizor important de securitate pentru spațiul euroatlantic. Țara noastră a decis să aloce 2,5 % din PIB, iar politica securității naționale este o atribuție care revine președintelui României“, a punctat europarlamentarul.

Acesta a accentuat faptul că românii vor să fie „apreciați în lume și să li se recunoască valoarea“.

CITEȘTE ȘI       -      Iohannis candidează la șefia NATO. Ciucă, prima reacție

„Acum avem o ocazie!“, a punctat Rareș Bogdan, după anunțul lui Klaus Iohannis, adăugând că așa cum alții „au dreptul să aibă candidați, și noi avem“.

„România contează și are dreptul să încerce să obțină un loc în conducerea NATO sau în arhitectura UE. Este nevoie inclusiv de un echilibru geografic“, a spus Rareș Bogdan.

În ceea ce privește sprijinul pe care Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Germania l-au anunțat pentru premierul olandez Mark Rutte, europarlamentarul liberal spune că „această susținere a existat atunci când nu exista un contracandidat“.

„Oferim NATO un președinte, cu 10 ani de experiență pe arena internațională, al unui stat echilibrat, un președinte cunoscător și implicat în evoluțiile euro-atlantice.

Cred sincer că președintele Klaus Iohannis are toate șansele în competiția cu premierul olandez Mark Rutte. Diplomația românească își face treaba.  Summitul PPE de săptămâna trecută a jucat rolul său în promovarea și cunoașterea acestui deziderat, în testarea perspectivelor“, a conchis Rareș Bogdan.

CITEȘTE ȘI       -       Chirieac, după anunțul lui Iohannis privind candidatura la NATO: Acum înțeleg și deschiderea totală pe care Ciolacu a avut-o

Mai jos - anunțul președintelui Klaus Iohannis în care își asumă candidatura pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel