PPE l-a „auzit“ pe Iohannis. Manfred Weber vrea ca viitorul lider al Uniunii Europene să fie din Europa de Est /video

 Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Manfred Weber, liderul PPE, a vorbit despre șansele lui Iohannis de a accede într-o poziție importantă la nivel european.

„Rezultatele celor 10 ani de mandat ai lui Klaus Iohannis sunt impresionante. Văd, în primul rând, respectarea statului de drept și lupta împotriva corupției și efortul de a transforma România într-o țară modernă, europeană. A doua idee este succesul economic din acești 10 ani. Din nou, impresionantă a fost ultima lună de premier a lui Nicolae Ciucă. Ceea ce președintele Iohannis, PNL și Nicolae Ciucă au arătat este că România este respectată la nivel european. Vocile celor doi lideri contează la nivel european.

Voi știți că nu pot comenta acum despre decizii ulterioare, pentru că într-o democrație poporul face majoritățile. Dar vreau să subliniez un aspect. Suntem partidul care luptă cel mai mult pentru partidele din centrul și Estul Europei. Și de aceea faptul că niciun lider din centrul și Estul Europei nu este la conducere, la nivelul Uniunii Europene, nu este acceptabil în următorul mandat și susțin ca un reprezentant al Europei centrale și de Est să fie la conducerea Uniunii Europene”, a declarat Manfred Weber.

Luna trecută, Klaus Iohannis se arăta deranjat de faptul că nimeni din leadershipul UE nu e din estul Europei.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă dacă ia în considerare continuarea carierei politice într-o funcție la nivel european. Întrebarea a fost adresată în contextul lipsei de reprezentare a liderilor din Europa de Est în funcții cheie la nivel european.

Iohannis a declarat că nu este momentul să facă speculații și că este președintele României și membru în Consiliul European, unde după alegerile europene vor fi discutate toate aceste poziții. El a subliniat că este inadmisibil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre ale UE și că este necesar să se țină cont de criteriul regional în alegerea pentru leadership.

"Este bine pentru Uniune să se înțeleagă că alegerea pentru leadership trebuie să se facă și ținând cont de criteriul regional. Este bine să avem persoane din vechea Europă, din est, este bine să fie din nord, din sud. Aceste chestiuni nu trebuie niciodată neglijate fiindcă ele ar adânci niște falii care, preferăm noi, să fie închise", a spus Iohannis.

La rândul ei, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a subliniat importanța ca toată lumea să se simtă reprezentată în funcțiile de vârf din blocul comunitar și că echilibrul geografic trebuie să fie respectat.

"Cred că e important pentru legitimitatea UE ca toată lumea să simtă că este reprezentantă. Nu sunt puțini oameni calificați care să ocupe poziții și echilibrul geografic trebuie să fie respectat", a afirmat Metsola, atrăgând atenția că aceste discuții se vor purta după rezultatul alegerilor europene din iunie.

Metsola a subliniat și importanța contracarării polarizării și necesitatea de a convinge majoritatea tăcută că votul contează. Ea a afirmat că este o onoare să-l primească pe președintele român la Parlamentul European și a mulțumit pentru sprijinul continuu al României pentru Ucraina.

"Europa va fi mai puternică când veți intra în zona euro și vă veți ocupa locul pe care îl meritați în spațiul Schengen", a adăugat Metsola, transmițând românilor că este important să voteze în alegerile europene din iunie și să nu ia Europa ca pe un lucru garantat.

"Vocea lor contează pentru viitorul Europei și pentru viitorul României", a concluzionat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel