"Regula bunicii – mănânci tortul după ce termini supa!" nu-și pierde eficiența nici în vremurile actuale, atunci când vine vorba de motivatorii pentru stimularea anumitor comportamente, pe care părinții și le doresc la copiii lor, apreciază profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară, doctor în Științe ale Educației în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației.
Întrucât părinții sau profesorii caută cu exasperare modalități de a-i determina pe cei mici să adopte anumite comportamente, în condițiile în care, astăzi, cei mici nu mai citesc sau stau prea mult în fața computerului, profesorul universitar Pânișoară recomandă observațile lui D. Premack, încă din 1965, potrivit cărora "tipurile de comportamente care, în mod natural, au o frecvență crescută la o anumită persoană pot să fie folosite pentru a motiva comportamente care nu prezintă atât de mult interes (și sunt adoptate mai rar)".
Astfel, dacă televizorul a devenit un al treilea părinte pentru cel mic, părinții pot utiliza acest motivator pentru a stimula comportamentele dorite de ei, iar pentru a putea afla motivatorii este indicat urmărirea copilului pe parcursul unei perioade de o săptămână, cu scopul de a afla comportamentele cu cea mai mare frecvență.
Pe de altă parte, nici "regula bunicii" nu trebuie eliminată din acțiunile părinților. În consecință, "copilul trebuie mai întâi să facă ceea ce trebuie pentru ca abia apoi – ca o consecință directă a primei sale acțiuni – să facă ceea ce dorește să facă", o regulă la care, de multe ori, părinții sunt cei care cedează la presiunea exercitată de către cel copil, atrage atenția profesorul universitar Pânișoară.
Citește mai multe pe performante.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu