Ministerul Muncii confirmă reprezentativitatea FAIR-MediaSind la nivel de instituţie

Ministerul Muncii confirmă reprezentativitatea Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind la nivelul TVR prin adresa nr. 36/I.M. din 17 iulie 2019, document care, totodată, stipulează posibilitatea renegocierii Contractului Colectiv de Muncă în orice moment de către oricare parte îndreptăţită, informează, vineri, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - Filiala TVR, printr-un comunicat de presă.

'Constatăm că, în ultimul timp, conducerea Societăţii Române de Televiziune - SRTV a fabricat mai multe comunicate de presă care conţin crase dezinformări despre mişcarea sindicală din instituţie, menite a induce în eroare atât angajaţii, dar şi opinia publică. Astfel, Doina Gradea şi susţinătorii săi au alimentat o zvonistică legată de faptul că Federaţia FAIR-MediaSind nu ar avea reprezentativitate la nivel de unitate, că este interzisă declanşarea în TVR a unor acţiuni de protest permise de lege pe perioada existenţei unui Contract Colectiv de Muncă, că nu există o acţiune în justiţie împotriva Comisiei de Etică şi Arbitraj, că nu s-au cheltuit discreţionar fondurile instituţiei etc. Şi că, în concluzie, lucrurile ar funcţiona normal în TVR, dar de vină sunt, de fiecare dată, cei care se împotrivesc preşedintelui-director general. Dovadă că toate aceste afirmaţii făcute de către conducerea SRTV în comunicate de presă publice sunt false, neavând nicio legătură cu realitatea, stau prevederile legislaţiei naţionale, dar şi internaţionale şi, nu în ultimul rând, documentele emise de către instanţele judecătoreşti şi autorităţile statului', afirmă reprezentanţii sindicatului.

Astfel, referitor la reprezentativitatea Federaţiei FAIR-MediaSind la nivel de unitate, sindicaliştii apreciază că adresa Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale nr. 36/I.M. din 17 iulie 2019, semnată de secretarul de stat Ionel Muscalu, este 'edificatoare în acest sens şi clarifică ceea ce conducerea TVR respingea cu atâta fermitate:

'Negocierea la nivelul unităţii în care nu există un sindicat reprezentativ, dar există sindicat afiliat la o federaţie sindicală reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea, se face de către reprezentanţii federaţiei sindicale, la solicitarea şi în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanţii aleşi ai angajaţilor, în conformitate cu prevederile art. 135, alin. 1 lit. a din Legea nr. 62/2011, Legea dialogului social, republicată cu modificările şi completările ulterioare'. 'Dacă reprezentanţii salariaţilor nu sunt aleşi în Adunarea Generală, cu votul a cel puţin jumătate din numărul total al salariaţilor, adică aproximativ 1250, ceea ce este aproape imposibil în TVR, negocierea contractului colectiv de muncă poate continua numai cu reprezentanţii federaţiei sindicale, în baza mandatului acordat de către sindicatul afiliat din instituţia respectivă', se arată în adresă, potrivit FAIR-MediaSind. Totodată, documentul stipulează posibilitatea renegocierii CCM în orice moment de către oricare parte îndreptăţită.

'Astfel, după ce sindicatul de casă al conducerii TVR - SPUSTv şi-a pierdut numărul necesar de membri pentru a obţine o nouă sentinţă de reprezentativitate, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR - MediaSind, în baza mandatului organizaţiilor afiliate din SRTV - SRJ MediaSind - Filiala MediaSind TVR şi Sindicatul Televiziunea Craiova - a prezentat în data de 21 iunie 2019 prin adresa nr. 10545/2019 conducerii SRTV şi membrilor Consiliului de Administraţie sentinţa de reprezentativitate nr. 7 Fed la nivel de sector cultură şi mass-media, precum şi documentele prin care anunţă disponibilitatea asumării actualului CCM şi negocierii unui nou contract, în conformitate cu prevederile legale. În aceeaşi şedinţă, Sindicatul SPUSTv a recunoscut că nu mai deţine sentinţă de reprezentativitate şi că, din acest motiv, nu mai poate să participe la şedinţele CA.

Membrii Consiliului de Administraţie au luat act de documentele prezentate şi au votat, cu excepţia preşedintelui - director general Doina Gradea, care a fost singura care s-a abţinut, prezenţa reprezentanţilor Federaţiei FAIR-MediaSind la toate şedinţele CA. Însă, la următoarea şedinţă din data de 12 iulie 2019, încălcând hotărârea CA nr. 69/2019, PDG Doina Gradea, împreună cu şefii departamentelor Juridic şi Resurse Umane, a emis o adresă către federaţie (C/499/09.07.2019) prin care anunţau că 'participarea reprezentanţilor Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind sau ai Federaţiei Cultură şi Mass-media FAIR-MediaSind la şedinţele consiliului de administraţie al SRTv sau cele ale comitetului director SRTv/comitetelor directoare din cadrul studiourilor teritoriale ale SRTv este nelegală'. În timp ce accesul reprezentanţilor organizaţiei noastre a fost blocat timp de 90 minute de jandarmii instituţiei, la ordinul PDG, Doina Gradea a încercat să revoce în CA Hotărârea nr. 69/2019. După ce liderii FAIR-MediaSind au reuşit să intre şi să prezinte, alături de avocatul MediaSind TVR, opinia organizaţiei, membrii CA au respins propunerea de revocare a Hotărârii CA nr. 69/2019. Singurul vot pentru revocare a fost doar al PDG Doina Gradea, ceea ce demonstrează clar diversiunea creată.

În aceeaşi sală au mai fost chemaţi şi liderii sindicatelor SPUStv şi ai Sindicatului 2002 din SRTV care au susţinut poziţia şefei TVR, iar unii dintre ei au proferat ameninţări la adresa membrilor CA în cazul în care nu vor vota revocarea HC nr. 69/2019', susţine FAIR-MediaSind. Potrivit sursei citate, acestea au fost câteva motive care au determinat membrii Adunării Generale, convocată în sesiune extraordinară în data de 17 iulie 2019, să voteze mandatarea casei de avocatură MediaSind să depună sesizări penale împotriva celor care se fac vinovaţi de aceste abuzuri evidente.

'Referitor la susţinerea conducerii TVR că nu a atacat în justiţie Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR, acest lucru este demontat chiar de către TMB, prin postarea pe portal a Dosarului nr. 8659/3/2019 cu următoarele părţi: Societatea Română de Televiziune, în calitate de reclamant, şi Comisia de Etică şi Arbitraj din Societatea Română de Televiziune, în calitate de pârât.

În ceea ce priveşte susţinerea conducerii TVR potrivit căreia pe perioada CCM nu se pot declanşa acţiuni greviste, aceasta este falsă, întrucât Legea 62/2011 interzice doar declanşarea grevei propriu-zise, aşa cum am susţinut şi noi în Rezoluţia aprobată, dar nu interzice alte forme de protest, cum ar fi greva japoneză, greva prin exces de zel, pichete, mitinguri etc. Este evidentă disperarea care a cuprins conducerea TVR şi a grupurilor de interese din jurul său care încearcă, prin metode abuzive, să împiedice orice formă de protest împotriva ilegalităţilor din cea mai mare instituţie de media a statului. Aşa cum membrii MediaSind TVR au votat în cadrul Adunării Generale din data de 17 iulie 2019, nu ne vom opri până când nu vor fi traşi la răspundere cei vinovaţi de situaţia dramatică în care se află angajaţii şi instituţia publică de presă. În aceste condiţii, toate acţiunile de protest votate în Rezoluţia Adunării Generale a MediaSind TVR vor fi demarate la datele stabilite', se mai spune în comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel