Maramureş: Compania care exploateză trenul turistic Mocăniţa, verificată de o comisie mixtă formată de Prefectură

Comisia mixtă formată de Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş a demarat, luni, o amplă verificare la Căile Ferate Forestiere (CFF), care administrează trenul Mocăniţa, în urma a două incidente recente, dintre care unul soldat cu spitalizarea a 11 turişti, informează un comunicat de presă al instituţiei. 

'Comisia mixtă va efectua verificări cu privire la respectarea legislaţiei în vigoare, existenţa autorizaţiilor-avizelor prevăzute, a regulamentului tehnic. Verificarea se va încheia cu întocmirea unui raport. (...) Vom solicita de la Autoritatea Feroviară Română să ne comunice situaţia autorizării administratorului infrastructurii feroviare, licenţierea şi certificarea operatorului de transport feroviar, autorizarea furnizorului de servicii feroviare', a precizat prefectul Vasile Moldovan.

Până în prezent, s-au efectuat verificări şi s-au solicitat documente de la societatea care administrează infrastructura feroviară şi materialul rulant utilizat, procesul-verbal de constatare/cercetare la faţa locului de la Agenţia de Investigare Feroviară Română. De asemenea, au fost audiaţi lucrătorii care operau garniturile de tren (conductor, şeful de tren, un alt angajat), dar şi trei agenţi de turism.

Totodată, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş a desfăşurat cercetări la faţa locului şi au fost deschise două dosare penale, unul pentru vătămare din culpă iar celălalt, pentru exercitarea fără drept a unei profesii. Ambele dosare penale sunt în coordonarea procurorului de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus. Pompierii militari au verificat gara şi garniturile de tren. Gara CFF Vişeu de Sus are o suprafaţă mai mică de 600 mp şi nu necesită autorizaţie de securitate la incendiu. Gara este echipată cu instalaţie de detecţie, semnalizare şi avertizare în caz de incendiu. Este iluminată corespunzător din punctul de vedere al siguranţei şi evacuării de persoane şi bunuri materiale. Uşile de evacuare ale imobilului sunt dimensionate corespunzător. Garniturile de tren sunt dotate cu stingătoare de incendiu. Singura deficienţă constatată a fost dotarea la parterul gării cu stingătoare tip G2, în loc de stingătoare tip clasa A. S-a dat un termen de remediere a situaţiei până la data de 26 august, menţionează comunicatul Prefecturii Maramureş.

Recent, locomotiva trenului Mocăniţa a deraiat şi a angrenat unul dintre vagoanele cu turişti, 11 persoane necesitând îngrijiri medicale în urma rănilor suferite, iar o altă deraiere a fost cauzată de posibile fisuri apărute la osia unui vagon, au precizat reprezentanţii Salvamont Maramureş aflaţi la locul incidentului. Ambele incidente au fost sesizate de turişti la numărul 112, fiind necesară intervenţia pompierilor militari, ambulanţei şi salvamontiştilor. Turiştii care au mai fost cu trenul Mocăniţa pe defileul Văii Vaserului au mai postat pe Facebook incidente pe linia ferată şi au susţinut că siguranţa turiştilor este pusă în pericol din cauza liniei ferate neîntreţinute corespunzător. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel