Istoria semaforului în imagini. Cât de interesant arăta primul dispozitiv

[] []

07 feb 2014 / 10:43
Salveaza PDF Comentarii

Istoria semafoarelor începe undeva în anul 1868, în Londra. În apropierea clădirii Parlamentului a fost instalat primul dispozitiv de acest fel.

Primul semafor din lume era bazat pe felinare cu gaz care erau aprinse printr-o pârghie aflată la baza dispozivului. Din păcate, acesta a explodat un an mai târziu din momentul în care a fost folosit, omorându-l pe polițistul care îl manevra.

Primul semafor electric, inventat de James Hodge, a fost instalat la data de 5 august 1914 in Cleveland, Ohio. Era prevăzut și cu o sonerie electrică ce se declanșa la schimbarea culorii. Sistemul era compus din patru perechi de lămpi montate la colțurile străzilor, la fel ca în prezent pentru o intersecție simplă în cruce. În fiecare colț era montată câte o lampă pentru STOP și o lampă pentru LIBER. 

Primul semafor cu trei lumini a apărut abia în anul 1921. A apărut pentru prima dată în Detroit și New York.

Pe data de 5 februarie 1952 au fost instalate în New York celebrele semafoare “Don’t Walk”. Tot în același an a apărut și primul semafor special pentru pietoni.

Primul semafor cu numărătoarea inversă a apărut în anul 1998 în Franța.

Una dintre cele mai noi metode de protecţie activă împotriva accidentelor auto este semaforul proiectat din raze laser denumit Virtual Wall.

Și nu în ultimul rând, semaforul care ”luptă” contra sedentarismului.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27