LIVE  Noapte albă în Israel, după atacul Iranului. Update: Un oficial israelian spune că țara va riposta / Reuters

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Iranul a lansat drone asupra Israelului, sâmbătă seara.

Update 46:

Iranul a informat SUA că atacurile sale împotriva Israelului vor fi „limitate” și vor avea drept scop autoapărarea, a spus ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian.

„Ne-am informat prietenii și vecinii noștri din regiune că răspunsul Iranului împotriva Israelului a fost cert, legitim și irevocabil”, a declarat Amirabdollahian la o conferință de presă.

Update 45:

Un oficial spune că Israelul va răspunde la atacul Iranului, dar factorii de decizie nu au ajuns la o concluzie cu privire la tipul de răspuns, a declarat acesta pentru CNN.

Oficialul a spus că Israelul nu a decis dacă va reacționa printr-o acțiune amplă sau una mai cumpătată.

Update 44:

Ministerul de Externe al Iranului i-a convocat pe ambasadorii britanic, francez și german, relatează Agenția de știri iraniană pentru muncă.

Instituția va pune la îndoială ceea ce a numit „poziția lor iresponsabilă” cu privire la atacurile de răzbunare ale Teheranului asupra Israelului.

Președintele Iranului a spus că armata țării „a dat o lecție” Israelului aseară.

„Orice nouă aventură va primi un răspuns mai greu și mai regretabil”, a spus Ebrahim Raisi, într-o postare pe X publicată de Ministerul de Externe.

Ministerul și-a salutat atacul drept o „operație istorică, puternică, victorioasă”.

Update 43:

A fost convocată o ședință de urgență G7.

Update 42:

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat duminică că un război între Israel și Iran ar înrăutăți perspectivele lui Joe Biden de a fi reales președinte al SUA, potrivit Reuters

„America nu vrea un mare război în Orientul Mijlociu”, a spus Medvedev pe Telegram. „Uciderile din Gaza înrăutăţesc perspectivele lui Biden în alegeri, iar războiul dintre Israel şi Iran ar introduce o incertitudine suplimentară”.

Ministerul de Externe al Rusiei și-a exprimat „îngrijorarea extremă cu privire la o altă escaladare periculoasă” în Orientul Mijlociu și a cerut reținere după atacurile iraniene asupra Israelului.

De asemenea, Aeroportul Mehrabad din Teheran și aeroporturile din alte câteva orașe iraniene au anulat zborurile interne până luni dimineață din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu, a informat duminică agenția de presă semi-oficială Mehr, întrucât spațiul aerian de vest al țării rămâne interzis zborurilor.

Update 41:

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că Franța se numără printre țările implicate în apărarea împotriva atacului Iranului de peste noapte.

„Franța are o tehnologie foarte bună, avioane, radare – și știu că au contribuit la apărarea spațiului aerian”, a spus el.

Update 40:

Șeful personalului iranian al forțelor armate a declarat că orice răzbunare israeliană va fi întâmpinată cu un atac mai mare decât cel de azi noapte, potrivit presei de stat.

Tasnim a mai raportat că comandantul Gărzilor Revoluționare din Iran a spus că Teheranul va riposta împotriva oricărui atac israelian asupra intereselor, oficialilor sau cetățenilor săi.

Update 39:

Misiunea iraniană la ONU a transmis într-un mesaj postat pe platforma X (fostă Twitter) că atacul Iranului a fost doar un răspuns la atacul din Siria iar din perspectiva Teheranului „povestea e încheiată”, scrie Defense România. 

Update 38:

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken spune că se va „consulta cu aliații și partenerii din regiune și din întreaga lume în orele și zilele următoare”.

El a spus că SUA nu urmăresc escaladarea, ci „vor continua să sprijine apărarea Israelului” și să „apere personalul american”.

„Statele Unite condamnă atacul Iranului asupra Israelului în cei mai fermi termeni”, a spus Blinken.

Update 37:

Iordania și-a redeschis spațiul aerian.

Update 36:

Forțele americane rămân dispuse să ofere sprijin suplimentar pentru apărarea Israelului și să sporească stabilitatea regională, a declarat secretarul Apărării Lloyd Austin într-o declarație sâmbătă seară.

La indicația președintelui Biden, Austin a spus că forțele americane au interceptat zeci de rachete și UAV-uri în drum spre Israel, lansate din Iran, Irak, Siria și Yemen.

Austin a spus că este recunoscător pentru profesionalismul și priceperea trupelor americane care au luat parte la acțiunile de sâmbătă și care vor continua să stea de pază pentru a preveni continuarea conflictului sau escaladarea, scrie Jerusalem Post.

Update 35:

Într-o postare pe X din această dimineață, Benjamin Netanyahu a transmis prima sa declarație de la atac.

„Împreună vom câștiga”, a spus el, după ce țara a interceptat peste noapte 99% din sutele de drone lansate de Iran.

În total, au fost lansate peste 300 de drone și rachete, inclusiv 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice.

Update 34:

Președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu au transmis mesaje, în contextul atacului iranian asupra Israelului. Mai multe detalii aici.

Update 33:

S-a redeschis spațiul aerian al Israelului, în jurul orei 4 și jumătate dimineața, potrivit autorității aeriene.

Ministrul Apărării Yoav Gallant a vorbit cu omologul său american, secretarul american al Apărării Lloyd Austin, în urma atacului iranian asupra Israelului, spune biroul lui Gallant.

Potrivit IDF, au existat ușoare pagube asupra unei baze militare din Israel, dar fără a exista victime.

Update 32:

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari tocmai a oferit o actualizare după atacul asupra Israelului al Iranului.

El a spus că peste 300 de drone și rachete au fost lansate de Iran peste noapte, dintre care 99% au fost interceptate.

El a adăugat că unele dintre lansări au fost din Irak și Yemen, pe lângă Iran.

Update 31:

Iranul a lansat peste 200 de drone şi rachete către Israel, dintre care 'marea majoritate' a fost interceptată fără consecinţe grave, doar o bază militară suferind 'pagube minore', a anunţat un purtător de cuvânt al armatei israeliene în noaptea de sâmbătă spre duminică, relatează AFP. 'Regimul din Iran a lansat o serie masivă de 200 de drone ucigaşe, rachete balistice şi rachete de croazieră', a declarat contraamiralul Daniel Hagari într-o alocuţiune televizată, subliniind că atacul este încă 'în desfăşurare'. 'O serie de rachete iraniene au căzut pe teritoriul israelian, provocând pagube minore la o bază militară, dar fără a face victime', a adăugat el

Update 30:

Iranul a cerut Statelor Unite să 'stea departe' de operaţiunea lansată sâmbătă seara împotriva Israelului, care este 'răspunsul' său la atacul împotriva consulatului iranian din Damasc, relatează AFP. 'Acesta este un conflict între Iran şi regimul israelian asasin, de care Statele Unite TREBUIE SĂ STA DEPARTE!', a declarat misiunea iraniană la ONU într-un mesaj postat pe platforma X. 'Desfăşurată în baza articolului 51 din Carta Naţiunilor Unite referitoare la legitimă apărare, acţiunea militară a Iranului este un răspuns la agresiunea regimului sionist împotriva sediului nostru diplomatic din Damasc', explică misiunea iraniană la ONU. 'Cazul poate fi considerat închis. Cu toate acestea, dacă regimul israelian mai face o greşeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever', avertizează mesajul misiunii la Naţiunile Unite, potrivit Agerpres.

Update 29:

Avioanele iordaniene doboară zeci de drone care se îndreaptă către Israel.

Update 29:

În postări separate de pe Telegram, Forțele de Apărare Israelului au spus că au fost declanșate sirene în sudul Israelului, zona Shomron, zona Mării Moarte, Ierusalim și nordul Israelului.

Update 28:

Dronele iraniene au ajuns la Ierusalim, unde au început să fie auzite explozii.

Update 27:

Au început să sune sirenele în sudul Israelului.

Update 26:

Avioanele RAF (Royal Air Force) au fost implicate în apărarea Israelului în această seară, potrivit Sky News.

Channel 12 din Israel a raportat că avioane de război americane și britanice au doborât câteva drone iraniene peste zona de graniță Irak-Siria.

Armata americană a doborât o dronă iraniană care se îndrepta spre Israel, au declarat trei oficiali americani.

Update 25:

Armata americană a doborât sâmbătă o dronă iraniană care se îndrepta spre Israel, au declarat trei oficiali americani, fără a dezvălui câte drone au fost doborâte sau locațiile precise.

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran a declarat că a lansat zeci de drone și rachete asupra Israelului într-un atac care ar putea declanșa o escaladare majoră între inamicii regionali.

Update 24: 

Misiunea Iranului la ONU: Este un conflict între Iran și Israel. SUA să stea departe.

„Dacă Israelul face alte greșeli, răspunsul Iranului va fi mai sever“, a mai transmis Misiunea.

Update 23:

Armata israeliană a îndemnat locuitorii din anumite zone să rămână în apropierea „zonelor de protecție” până la o nouă informare.

Într-o postare pe Telegram, Forțele de Apărare Israelului le-au spus oamenilor din nordul Înălțimilor Golan, zona Nevatim, Dimona și Eilat să urmeze sfatul.

„La activarea sirenelor, este necesară intrarea într-un spațiu protejat”, a spus acesta.

Update 22:

Agenția de știri de stat IRNA a declarat că Teheranul a lansat rachete balistice asupra țintelor din Israel.

Update 21:

Atacul Iranului va „escalada tensiunile”, avertizează ministrul de externe al Marii Britanii

Update 20:

Palestinienii sărbătoresc atacul Iranului la moscheea Al-Aqsa, potrivit unor postări pe X.

Update 19:

Sirenele au sunat într-un kibbutz nordic israelian, au declarat Forțele de Apărare ale Israelului. Sirena vine în contextul atacului iminent cu drone și rachete lansat de Iran.


Mai devreme, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, le-a spus cetățenilor că trebuie să intre într-un adăpost și să rămână acolo timp de cel puțin 10 minute dacă sună o sirena în zona lor.


"Vă vom actualiza dacă trebuie să rămâneți în adăpost pentru o perioadă mai lungă", a adăugat el.

Update 18:

Rishi Sunak a condamnat atacul Iranului în „cei mai puternici termeni”.

Într-o declarație postată pe X, prim-ministrul Marii Britanii a declarat că atacul cu drone și rachete a fost „imprudent” și că Regatul Unit va continua „să susțină securitatea Israelului”.

Update 17:

Siteul www.flightradar24.com are probleme. A picat de câteva ori și se încarcă greu, ca urmare a numărului mare de oameni care l-au accesat pentru a vedea avioanele care încă sunt în aer în zona de război.

Update 16:

Libanul a închis de asemenea spațiul aerian.

Update 15:

Benjamin Netanyahu a convocat cabinetul de război la cartierul militar din Tel Aviv.

Update 14:

Israelul estimează că peste 100 de drone au fost lansate din Iran.

Update 13:

Siria își pune în alertă sistemele de apărare sol-aer în jurul capitalei și a bazelor importante, spun surse din armată citate de Reuters.

Update 12:

IDF susține că au lovit pozițiile Hezbollah din sudul Libanului ca răspuns la atacul cu drone de astăzi. Locurile Hezbollah au fost lovite de avioane de luptă și bombardamente de artilerie în Kharayeb, Wardiyeh și Khilat al-Daba, spun IDF.

Update 11:

Channel 12 relatează, fără a cita vreo sursă, că Israelul a început să intercepteze drone iraniene peste Siria și Iordania, potrivit Times of Israel.

Capacitatea de a face acest lucru se datorează unei umbrele aeriene create de SUA în cooperare cu aliații regionali.

Între timp, ministrul iranian al apărării a emis o declarație prin care avertizează țările vecine că dacă își deschid spațiul aerian Israelului pentru a intercepta dronele vor fi vizate de Teheran.

Update 10:

Iordania a decretat stare de urgență după ce Iranul a lansat zeci de drone și rachete asupra Israelului.

Două surse regionale de securitate au spus că apărarea antiaeriană a țării este, de asemenea, pregătită să intercepteze orice dronă sau aeronavă iraniană care intră în spațiul aerian al țării.

Update 9:

Iranul a lansat, de asemenea, rachete asupra Israelului, au spus Gărzile sale Revoluţionare, scrie Sky News.

Într-o declarație, filiala Forțelor Armate iraniene a declarat că a vizat anumite locuri din Israel cu zeci de drone și rachete.

Armata israeliană a confirmat că zeci de drone au fost lansate din Iran și ar putea dura „câteva ore” să ajungă.

Presa israeliană a raportat că dronele ar putea începe să sosească în jurul orei 2:00, ora locală (12:00, ora Marii Britanii), dar rachetele ar putea ajunge mai devreme.

Update 8:

Israelul închide spațiul aerian pentru toate zborurile. Dronele urmează să ajungă la ora 2 dimineața.

Spațiul aerian al Israelului va fi închis tuturor zborurilor înaintea atacului iranian cu drone, au declarat autoritățile aviatice ale țării.

Update 7:

Joe Biden este „informat în mod regulat” cu privire la atacul cu drone lansat de Iran, a precizat Casa Albă.

Președintele SUA și-a întrerupt călătoria de weekend în Delaware pentru a zbura înapoi la Washington în această seară.

Odată ce va ateriza, se va întâlni cu oficiali de securitate națională și membri ai cabinetului său la Casa Albă.

Update 6:

Apărarea aeriană a Iordaniei este pregătită să intercepteze și să doboare orice dronă care îi tranzitează spațiul aerian.

Update 5:

Premierul Benjamin Netanyahu spune că Israelul este pregătit pentru un „atac direct din Iran”, potrivit Al Jazeera.

„Sistemele noastre de apărare sunt implementate; Suntem pregătiți pentru orice scenariu, atât în apărare, cât și în atac”, a spus el într-o declarație televizată, adăugând că Israelul are sprijinul Statelor Unite și al „multor alte” țări.

Update 4:

Ar fi fost lansat și un al doilea val de drone, potrivit unor imagini publicate pe X (vezi video mai jos).

Update 3:

Spațiul aerian al Israelului va fi închis aviației internaționale.

Update 2:

Președintele Joe Biden se va întâlni sâmbătă cu oficiali de securitate națională și membri ai Cabinetului la Casa Albă pentru a discuta despre evenimentele din Orientul Mijlociu, a declarat Casa Albă în timp ce Israelul a informat că Iranul a lansat un atac cu drone.

Update:

Irakul a închis spațiul aerian. Tot traficul aerian a fost oprit temporar, a spus Ministerul Transporturilor.

Știrea inițială:

Iranul a lansat „vehicule aeriene fără pilot” în Israel, a declarat armata israeliană, potrivit Reuters.

Pentagonul a confirmat: „Israelul este acum atacat din Iran”.

Făcând o declarație televizată, contraamiralul Daniel Hagari spune că Israelul este „bine pregătit” pentru atac.

„Ne-am pregătit în avans pentru diverse scenarii. Pentru a intercepta aceste lansări, avem cercurile de protecție atât din marina, cât și din forțele aeriene pe mai multe straturi”, a spus Hagari.

El a explicat că va dura câteva ore până când dronele vor ajunge în Israel, iar sirenele vor suna dacă vreo zonă este amenințată.

„Vom încerca să îi împiedicăm să ajungă pe teritoriul israelian, aceasta este sarcina noastră”, a spus Hagari.

„Dacă intră în spațiul aerian israelian, atunci veți auzi sirene și alarme oriunde vor intra aceste amenințări și le vom intercepta”, a adăugat el.

Trei surse au confirmat pentru Reuters că mai multe drone au fost văzute din direcția Iranului în provincia Sulaymaniya din Irak.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel