Incidente la finala Ligii Campionilor. Miniştrii francezi, audiaţi de Senat

Facebook Real Madrid CF
Facebook Real Madrid CF

Miniştrii francezi vor fi audiaţi de Senat, după incidentele de la finala Ligii Campionilor, acolo unde mii de fani au fost ţinuţi la porţi, din cauza sistemului care valida tichetele de intrare. 

Audierea are loc miercuri seara, în condițiile în care presiunea asupra lui Oudéa-Castéra și Darmanin crește, ca urmare a comentariilor făcute de aceștia în urma scenelor înfiorătoare care au avut loc în fața Stade de France - un loc cheie pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024 - în perioada premergătoare finalei de sâmbăta trecută. Senatorii care au dispus audierea au afirmat că evenimentele în care poliția franceză s-a ciocnit cu fanii lui Liverpool "au oferit o imagine proastă a Franței pe scena internațională".

În contextul în care Franța urmează să găzduiască anul viitor Cupa Mondială de rugby și Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2024, senatorii au declarat că scenele au stârnit, de asemenea, "îngrijorări puternice cu privire la capacitatea sa de a organiza competiții internaționale cu un nivel ridicat de securitate".

"Ceea ce așteptăm este claritate și, aproape că aș vrea să spun, onestitate", a declarat pentru Franceinfo François-Noël Buffet, șeful comisiei senatoriale.
Suporterii lui Liverpool au fost stropiți cu spray lacrimogen de către poliția franceză, iar fanii cu bilete au fost lăsați la cozi masive, ceea ce a dus la întârzierea cu 35 de minute a meciului cu echipa spaniolă Real Madrid.

Violenţele poliţiei, pe seama fraudei cu bilete

Criticile au fost îndreptate către Oudéa-Castéra și Darmanin, după ce ambii au pus violențele poliției pe seama fraudei cu bilete.

Oudéa-Castéra a susținut că aproximativ 30.000-40.000 de persoane care au venit la Paris fie nu aveau bilete, fie aveau bilete false și crede că 2.500 de bilete falsificate au fost vândute suporterilor.

Președintele lui Liverpool, Tom Werner, i-a trimis o scrisoare lui Oudéa-Castéra, solicitându-i să își ceară scuze pentru comentariile sale "iresponsabile, neprofesionale și total lipsite de respect".

Werner a acuzat-o pe oficialul francez că a făcut "o serie de declarații neprobate cu privire la o chestiune de o asemenea importanță înainte ca un proces de investigație adecvat, formal și independent să fi avut loc".

"Evenimentele care au avut loc în Stade de France și în jurul acestuia sâmbătă seara, la finala UEFA Champions League, nu numai că au fost incredibil de periculoase pentru toți cei care au participat, dar au ridicat întrebări serioase cu privire la organizarea și desfășurarea evenimentului", a scris Werner.

"Acesta ar trebui să fie obiectivul principal al tuturor părților interesate astăzi, mai degrabă decât să urmărească o strategie de blamare prin intermediul unei conferințe de presă."

Werner a declarat că fanii au fost "tratați ca niște vite după ce au fost forțați să treacă printr-un filtru". "Am primit nenumărate e-mailuri de la suporterii lui Liverpool care au fost speriați de moarte și au fost supuși hărțuirii poliției, spray-ului iritant și gazelor lacrimogene", a adăugat Werner. "În plus, situația nu a fost mai bună nici la sfârșitul serii, cu mulți fani jefuiți și atacați de bande".

Scuze pentru suporterii cu bilete valabile

În replică, Oudéa-Castéra a declarat că îi pare rău pentru acei suporteri care aveau bilete valabile și "au petrecut o seară teribilă sau nu au putut urmări meciul".

"Au existat suporteri ai lui Liverpool în regulă, a căror seară a fost ruinată și care nici măcar nu au putut asista la acest meci", a spus Oudéa-Castéra. "Acești oameni merită în mod clar scuze și îmi pot imagina cu mare durere ce au simțit".

Darmanin a declarat că o fraudă "masivă la scară industrială" cu bilete a făcut ca prea mulți fani ai lui Liverpool să se prezinte la stadion, ceea ce a dus la arestarea a 30 de persoane la fața locului, majoritatea cetățeni britanici.

Însă Eric Ciotti, un deputat de extremă dreapta din Franța, l-a acuzat pe Darmanin că a făcut remarci "complet false și înșelătoare".

Inițial, UEFA a declarat că fanii au ajuns cu întârziere la stadion, dar poliția din Merseyside a declarat că majoritatea fanilor lui Liverpool au sosit mai devreme și s-au comportat într-un „mod exemplar". Un raport independent a fost comandat de UEFA cu privire la „procesul de luare a deciziilor, responsabilitatea și comportamentele tuturor entităților implicate" la Stade de France, care urmează să găzduiască atletismul și rugby-ul în șapte la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, scrie Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel