Gustarea de la ora 17. Mihaela Bilic: S-a observat o tendință în rândul adulților

Fotografie creată de Jens Mahnke, de la Pexels
Fotografie creată de Jens Mahnke, de la Pexels

Nutriționistul Mihaela Bilic a atras atenția asupra gustării de la ora 17. 

"În țările cu educație alimentară solidă nu mai există dubii: adulții consumă maximum 3 mese principale pe zi.", a scris Mihaela Bilic într-o postare pe Facebook, menționând că "în cazul copiilor activi și fără rezerve de grăsime se mai impune o gustare între mese - e nevoie de un plus de “combustibil” care să susțină efortul fizic."

"Dacă analizăm funcționarea organismului constatăm că la ora 16:00-17:00 are loc o mică descărcare de insulină ce poate declanșa o ușoară hipoglicemie și poftă de dulce. Tradițiile culinare ne confirmă nevoia unei gustări de după-amiază, ceaiul de la ora 5:00 fiind cea mai clară dovadă.", a continuat Bilic. Totuși, nutriționistul a adăugat că "acest obicei era rezervat aristocrației și avea ca obiectiv socializarea în jurul unui ceai și al unui fursec".

"Gustarea este prin definiție o masă mai mică (ca aport caloric) determinată de senzația de foame. Un covrig, un iaurt, un sendviș sau o banană sunt exemple de gustare", a spus Bilic. 

Tendință în rândul adulților de a face din gustarea de după amiază un *must*

"Cert este că în prezent s-a observat o tendință în rândul adulților de a face din gustarea de după amiază un MUST(obligație). Psihologii o pun pe seama faptului că anxietatea și nesiguranța din ultimii ani de pandemie sanitară a dus la nevoia de calmare prin mâncare. Și ce ne calmează mai repede și mai eficient, dacă nu zahărul!", a mai spus nutriționistul Mihaela Bilic. 

"În străinătate nenumărate cafenele și restaurante oferă un adevărat răsfăț pentru ora 5:00: sandviciuri asortate, prăjituri și produse de patiserie, selecții sofisticate de ceaiuri și cafea, totul conceput ca să-ți încânte simțurile. Bineînțeles că un ritual similar putem să ne oferim și acasă, singuri sau între prieteni, mai ales în weekend. Nici măcar silueta nu are de suferit dacă punem accentul pe produse MINI, frumos prezentate și diversificate. Iar dacă ceaiul de la ora 5:00 a fost prea consistent, la masa de seară va trebui să ne mulțumim cu o supă sau cu un iaurt.

Ce merită reținut din această situație? Faptul că instinctul nostru caută starea de bine, iar mâncarea are incontestabil rolul de a ne liniști. Dacă avem de ales între siluetă și echilibrul psihic, Natura ne va încuraja să obținem buna dispoziție chiar cu prețul câtorva kilograme în plus. Dacă vă simțiți obosiți, deprimați și v-ați pierdut încrederea și optimismul, aveți “dezlegare” să apelați la o gustare!

Savurați fiecare înghițitură și, dacă se poate, bucurați-vă de ea împreună cu prietenii… Nici nu bănuiți ce putere vindecătoare are prezența celorlalți, faptul că NU suntem singuri și că am mâncat ceva bun ne face, obligatoriu, să ne simțim mai bine.", a mai arătat Mihaela Bilic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel