Eurodeputat, schimb de replici cu Iurie Leancă. Ce scrisori și-au trimis

Foto: moldova.org
Foto: moldova.org

Zi decisivă, duminică, în Republica Moldova. Urmează să aibă loc alegeri legislative. 

Eurodeputatul Marian Jean Marinescu i-a cerut premierului Republicii Moldova Iurie Leancă înfiinţarea unei secţii de votare în Craiova pentru ca cei 2.000 de cetăţeni moldoveni, care locuiesc în regiunea Oltenia, să poată vota la alegerile parlamentare din Republica Moldova ce vor avea loc în 30 noiembrie.

Prima scrisoare

"Domnule Prim Ministru Iurie Leancă,

Vă scriu în calitate de membru al Parlamentului European şi cu permisiunea dumneavoastră, de prieten al Republicii Moldova. Sunt convins că sunteţi la curent cu susţinerea pe care am acordat-o de-a lungul anilor Republicii Moldova. Pe 30 noiembrie guvernul condus de dumneavoastră va organiza alegeri parlamentare. Eu sunt din Craiova, capitala Olteniei. În această regiune locuiesc peste 2.000 de cetăţeni moldoveni, mulţi dintre ei studenţi, care doresc să-şi exercite dreptul la vot. În spiritul democraţiei şi pentru a evita riscul de a se repeta recentul trist episod al votului din diaspora românească, vă cer să organizaţi o secţie de votare şi în municipiul Craiova. Universitatea din Craiova ar putea fi o variantă foarte bună, în contextul în care aici sunt înscrişi mulţi studenţi moldoveni. Pe de altă parte, Universitatea are deja experienţă în organizarea alegerilor. În speranţa că veţi da curs rugăminţii mele şi în felul acesta veţi proba respectul dumneavoastră pentru valorile democratice şi europene, vă stau la dispoziţie în cazul în care este necesar un sprijin pentru înfiinţarea acestei secţii de vot extrem de necesare în Craiova", este prima scrisoare trimisă de către eurodeputat către premierul moldovean. 

Răspuns din Moldova: 

"Stimate domnule MARINESCU,

Urmare a mesajului Dvs. electronic din 19 noiembrie, Prim-ministrul Iurie Leancă m-a împuternicit să vă comunic următoarele:
Guvernul de la Chişinău împărtășește preocuparea Dvs. cu privire la asigurarea celor mai bune condiții pentru ca alegătorii noştri, aflaţi în străinătate pe 30 noiembrie 2014, să îşi exercite votul în cadrul scrutinului parlamentar.
În acest sens, la stabilirea secţiilor electorale peste hotare şi la identificarea localităţilor în care acestea au fost constituite, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat în calcul experienţa scrutinelor anterioare şi numărul participanţilor la vot, solicitările asociaţiilor diasporei moldoveneşti, precum şi datele oficiale privind numărul cetăţenilor Republicii Moldova, oferite Ambasadelor de către autorităţile statelor în care au fost create secţiile de votare.
Conform datelor oficiale de care dispune Ambasada Republicii Moldova în România (actualizate astăzi, 24 noiembrie 2014, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie judeţean Dolj), în municipiul Craiova sunt înregistraţi 151 cetăţeni ai Republici Moldova, iar în judeţul Dolj (din care face parte şi municipiul Dolj) avem 211 cetăţeni.

Iohannis și Blaga, întâlnire la un restaurant. Vezi de ce

De asemenea, ţinând cont de prevederile Codului Electoral, care stipulează că secţiile de votare se constituie de către consiliile electorale de circumscripţie cu cel puţin 35 de zile înainte de data alegerilor, lista oraşelor în care se deschid secţii de votare peste hotare nu mai poate fi schimbată". 

Ultima scrisoare a eurodeputatului înainte de alegeri:

"Stimate domnule Leancă,

Vă mulţumesc foarte mult pentru răspunsul dumneavoastră şi vă rog să-mi scuzaţi insistenţa, dar vreau să vă aduc la cunoşţinţă câteva informaţii pe care este posibil să nu le cunoaşteţi.

Dumneavoastră spuneţi că potrivit datelor obţinute în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj, în municipiul Craiova sunt înregistraţi 151 de cetăţeni ai Republicii Moldova, iar la nivel de judeţ 211.

Solicitarea mea referitoare la înfiinţarea unei secţii de votare pentru cetăţenii moldoveni a fost făcut, însă pentru întreaga regiune Oltenia care mai cuprinde încă alte 4 judete în afară de judeţul Dolj. Am sugerat Craiova ca şi locaţie pentru că este cel mai mare municipiu din regiune.

Intoxicare de presă. Mihai Sturzu (TSD) acuză o analiză falsă

Salut colaborarea dumneavoastră fructuoasă cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj, dar vă încurajez să cooperaţi şi cu universităţile din Oltenia.

Potrivit datelor oficiale, Universitatea din Craiova are 104 bursieri moldoveni ai statului romîn şi 40 nebursieri, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova : 90 bursieri ai statului român, 50 nebursieri, Universitatea din Petroșani : 240 bursieri ai statului român, 60 nebursieri, Târgu Jiu : 130 bursieri, 20 nebursieri, Pitești : 160 bursieri, 20 nebursieri.

De aceea susţin în continuare cu tărie că înfiinţarea unei secţii de votare în Oltenia, unde locuiesc în jur de 2.000 de cetăţeni moldoveni, ar fi reprezentat un sprijin foarte important pentru cetăţenii din regiune care vor să-şi exercite dreptul la vot". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel