Vot Diaspora. Ce riscă România pentru încălcarea dreptului la vot

Crişan Andreescu / 20 noi 2014 / 19:32 Salveaza PDF Comentarii

Situația votului din Diaspora, când mii de români nu au putut vota în cele două tururi ale prezidențialelor,  ar putea impune României sancțiuni din partea Uniunii Europene, potrivit unei analize făcute de caleaeuropeana.ro.

Parlamentul European a cerut, la inceputul acestui an, Comisiei Europene sa instituie imediat un mecanism prin care statele membre UE care incalca valorile fundamentale ale Uniunii Europene, cum sunt democratia si statul de drept, sa se aleaga cu sanctiuni inclusiv de inghetare a fondurilor comunitare. Mecanismul vizeaza respectarea criteriilor politice pe care orice stat care vrea sa adere la UE trebuie sa le respecte, cunoscute sub numele de "Criteriile de la Copenhaga".

Potrivit acestor criterii, orice stat european care doreşte să adere la Uniunea Europeană (UE) trebuie să respecte valorile comune ale UE definite la articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE): respectarea demnităţii umane, a libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor.

Citește și: BEC. REZULATATE FINALE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 DIASPORA, pe țări. Vezi unde a câștigat Victor Ponta

 

De asemenea, executivul european condus de Jean-Claude Juncker va urmări cu atenţie procesul de clarificare a situaţiei.

Parlamentul European cere sanctiuni pentru incalcarea valorilor fundamentale ale UE

Comisia Europeana trebuie sa instituie imediat un nou sistem de monitorizare a criteriilor de aderare, cunoscute sub numele de "Criteriile de la Copenhaga", in mod regulat si intr-o maniera obiectiva, se arata in textul rezolutiei. Acest nou mecanism Copenhaga va servi pentru a fixa indicatori, recomandari si sanctiuni precum inghetarea fondurilor europene pentru tarile care nu respecta aceste criterii.

Mecanismul "ar putea fi activat imediat, pe baza unei decizii a Comisiei, cu implicarea deplina a Parlamentului".

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28