Erdogan dă vina pe Europa pentru criza energetică: Culege ceea ce a semănat. Poziţia față de Putin a provocat o reacţie

Erdogan dă vina pe Europa pentru criza energetică: Culege ceea ce a semănat. Poziţia față de Putin au provocat o reacţie / Foto: Facebook Recep Tayyip Erdogan
Erdogan dă vina pe Europa pentru criza energetică: Culege ceea ce a semănat. Poziţia față de Putin au provocat o reacţie / Foto: Facebook Recep Tayyip Erdogan

Potrivit lui Recep Tayyip Erdogan, criza energetică din Europa a apărut din cauza politicii acesteia faţă de Rusia.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a vorbit despre problemele energetice din ţările Europei, afirmând că acestea au apărut din cauza acţiunilor acestora împotriva Federaţiei Ruse, transmite RADOR.

"Poziţia Europei faţă de preşedintele rus, Vladimir Putin, precum şi sancţiunile impuse, au provocat o reacţie. Liderul rus a spus clar că: "Dacă faceţi asta, atunci şi eu voi face la fel". Putin face uz de toate pârghiile şi armele de care dispune. Principalul dintre aceste instrumente este gazul natural", a declarat Erdogan, citat de Agenţia Anadolu.

Erdogan: Europa culege ceea ce a semănat

Potrivit afirmaţiilor sale, "Europa culege ceea ce a semănat". În acelaşi timp, a subliniat liderul turc, Turcia nu ar trebui să aibă probleme cu gazele. În plus, el a adus în discuţie problema tensiunilor tot mai mari dintre Turcia şi Grecia.

Erdogan a declarat că autorităţile elene sunt conştiente de capacitatea Turciei de a contracara provocările din Marea Mediterană şi nu mai contribuie la escaladarea situaţiei. Concomitent, Ankara a iniţiat o discuţie despre acţiunile Greciei la nivelul NATO.

"Cred că Atena va analiza de acum încolo paşii viitori în relaţiile cu Turcia. Altfel, aşa cum am spus mai devreme, o lovitură ar putea fi aplicată în orice moment", a adăugat preşedintele Turciei.

Erdogan, nou avertisment către Grecia privind disputa cu insulele din Marea Egee

Este timpul ca Atena "să-şi vină în simţiri", le-a declarat Erdogan reporterilor la Ankara, înaintea plecării sale într-un turneu de trei zile în zona Balcanilor.

"În caz contrar, aşa cum spun mereu, putem coborî acolo într-o noapte pe neaşteptate", a spus liderul turc, recurgând la retorica folosită adesea de Turcia atunci când ameninţă cu lansarea unei operaţiuni militare. Erdogan s-a referit la sistemele S-300 de apărare aeriană ale Greciei care s-ar fixa pe avioanele turceşti deasupra Mării Egee, acuzaţii negate de Atena. Erdogan a acuzat în weekend Grecia că "ocupă" insule demilitarizate din Egee. Turcia afirmă că Grecia îşi militarizează ilegal insulele din estul Mării Egee, o acţiune interzisă prin Tratatul de la Lausanne din 1923 şi Tratatul de la Paris din 1947. Atena răspunde că soldaţii săi sunt poziţionaţi pentru a îndepărta navele care se apropie dinspre coasta vestică a Turciei. Uniunea Europeană şi-a exprimat luni îngrijorarea faţă de ceea ce Bruxellesul a numit remarci ostile ale conducerii politice din Turcia.

"Remarcile ostile continue făcute de conducerea politică din Turcia la adresa Greciei... provoacă îngrijorări serioase şi contrazic în totalitate necesarele eforturi de detensionare în Mediterana de Est. (...) Ameninţările şi retorica agresivă sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze. (...) UE îşi reiterează aşteptările la adresa Turciei, ca (această ţară) să acţioneze cu seriozitate în direcţia detensionării într-un mod sustenabil, în interesul stabilităţii regionale şi a integrităţii teritoriale a tuturor statelor membre ale UE", a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, într-un comunicat de presă. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel