Adrian Năstase a comentat încercarea vicepremierului Dmitri Rogozin de a tranzita spațiul aerian al României în încercarea de a ajunge în Transnistria. Fostul premier spune că acțiunea a fost o dublă provocare.
"Incercarea vicepremierului rus, Dimitri Rogozin, de a ajunge in Transnistria, survoland spatiul aerian al unor state membre UE, a fost in mod evident, o provocare. O dubla provocare – 1) la adresa Uniunii Eurpene, care l-a introdus pe „lista neagra" a celor care nu pot calatori pe teritoriul UE, ca urmare a sanctiunilor decise impotriva unor lideri din Federatia Rusa si 2) la adresa Republicii Moldova, prin incercarea de a ajunge la Tiraspol pentru a da un mesaj ce afecteaza independenta si integritatea teritoriala a Chisinaului.
Actiunea lui Rogozin este clar un act de provocare, in conditiile in care si in 2014 incercarea sa de a tranzita spatiul aerian al Romaniei – membru UE, fusese respinsa.
Mi se pare ne-eleganta (cel putin) solutia pe care a adoptat-o vicepremierul rus, aceea de a se „ascunde" intr-un avion de pasageri, punandu-i pe acestia in situatia de „scut uman" si de a suferi consecintele unei decizii care-l privea doar pe el. Responsabilitatea este desigur si a companiei aviatice care a acceptat imbarcarea lui Rogozin pe acest traseu. Nu-mi este clar daca Polonia si Ungaria – care au permis survolul – sunt si ele membre ale UE si daca trebuie si ele sa respecte sanctiunile stabilite la Bruxelles... Sau poate ca sanctiunile pot fi aplicate „a la carte" (conform modelului german)?
In mod evident, in politica externa rusa, functioneaza, in continuare, in ceea ce priveste Romania, formula „politistul bun" si „politistul rau" (acestia din urma, mai vocali). Rogozin se inscrie in traditia „poltistilor rai" (Lebed, Jirinovski, etc).
Cred insa ca aceasta provocare recenta face parte si dintr-un joc mai complex cu Statele Unite si cu NATO. Este un mod de a incerca sa se marcheze eventuale sfere de influenta rusesti in Estul Europei. Probabil si in urma deciziei de achizitionare a unor echipamente militare din SUA si in urma unor exercitii militare NATO pe teritoriul Romaniei.
Ceea ce nu inteleg insa unii strategi de la Kremlin este ca, plasand Romania in acest joc, ei accentueaza adversitatea la nivel de opinie publica din Romania si micsoreaza sansa relansarii relatiilor de vecinatate, bazate pe masuri de crestere a increderii.
Nu aceasta este calea. „Modelul Rogozin" blocheaza eventuale incercari de normalizare si relansare a relatiilor bilaterale. Sau poate ca asta se doreste?" a scris Adrian Năstase pe blogul său.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu