DIABET, boala galopantă care face ravagii în toată lumea. Cifre șoc

Circa 422 milioane de adulți din întreaga lume suferă de diabet, de patru ori mai mult decât în anul 1980, potrivit primului raport privind cazurile de diabet la nivel mondial publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care subliniază "amploarea enormă" a acestei boli cronice.

"Diabetul progresează. Nu mai este o maladie predominantă din țările bogate, diabetul fiind în creștere necontenită peste tot, însă într-o manieră mai accentuată în țările cu venituri medii", a afirmat directorul general al OMS, Margaret Chan, în prefața raportului pe această temă.

La nivel global, OMS estimează că 422 de milioane de adulți aveau diabet în anul 2014, comparativ cu 108 milioane în anul 1980. În 2012, diabetul a ucis 1,5 milioane de oameni din întreaga lume, la care trebuie adăugate cele 2,2 milioane de decese cauzate de boli legate de diabet, ceea ce duce la un total de 3,7 milioane de decese. OMS prevede că în 2030 diabetul va fi a șaptea cauză de deces în lume.

Diabetul este o boala cronică gravă care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină (hormonul care reglează concentrația de zahăr din sânge) sau în cazul în care organismul nu utilizează în mod corespunzator insulina pe care o produce.

Potrivit OMS, insulina, care este principalul tratament pentru diabet, rămâne un produs farmaceutic greu de obținut.

Potrivit agenției ONU, insulina și medicamente antidiabetice orale nu sunt în general disponibile în unele țări sărace. Mai mult decât atât, medicamentele esențiale pentru controlul diabetului, cum ar fi cele utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale, sunt rareori disponibile în aceste țări și în cele cu venituri medii.

[citeste si]

Organizația a subliniat "enorma amploare a problemei diabetului", dar și "posibilitatea inversării tendințelor actuale" și a cerut statelor sale membre să elaboreze planuri naționale pentru combaterea acestei boli.

OMS insistă pe necesitatea descurajării consumului de tutun și de produse alimentare dăunătoare pentru sănătate și de încurajare a exercițiilor fizice regulate.

"Nu există nici o soluție simplă pentru a lupta împotriva diabetului", recunoaște OMS, subliniind faptul că "fiecare are un rol de jucat", mai notează AFP.

OMS consacră diabetului următoarea Zi Mondială a Sănătății, marcată la 7 aprilie 2016. Organizația subliniază că, într-o mare proporție, cazurile de diabet pot fi prevenite. Experiența a arătat că măsuri simple de modificare în stilul de viață pot fi eficiente în prevenirea sau întârzierea diabetului zaharat de tip 2. Menținerea unei greutăți normale, practicarea exercițiilor fizice cu regularitate și o alimentație sănătoasă pot reduce riscul de diabet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel