Dezvăluiri din referatul DNA: Cum au acționat ofițerii ISU la Colectiv

Căpitanii George Matei şi Antonina Radu s-au oferit să-i ajute pe patronii clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI, dar nu le-au raportat superiorilor despre existenţa localului respectiv. Informațiile reies din referatul prin care procurorii DNA cer marţi arestarea preventivă a celor doi ofiţeri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.

Modul în care au acţionat cei doi ofiţeri a reieşit din declaraţiile martorilor audiaţi de procurorii militari ai DNA.

'Testimonial s-a stabilit că cei doi ofiţeri îmbrăcaţi în ţinută civilă, după ce s-au prezentat, declinându-şi identitatea şi menţionând instituţia din care făceau parte, şi anume 'de la pompieri', şi după ce au vizitat spaţiul în care funcţiona SC Colectiv Club SRL Bucureşti, i-au întrebat pe administratorii societăţii prezenţi (...) dacă au dosarul de 'PSI'. Ofiţerilor li s-a spus că nu există un asemenea document şi că SC Colectiv Club SRL Bucureşti abia a fost înfiinţată, urmând a fi obţinută autorizaţia de funcţionare. Inculpaţii (...) s-au oferit să-i ajute pe administratorii firmei respective să le întocmească dosarul 'PSI', solicitând în acest sens o copie după certificatul de înmatriculare al noii societăţii înfiinţate şi dând totodată asigurarea că au calificarea necesară, propunerea făcută în condiţiile date fiind acceptată', se arată în referatul DNA citat de Agerpres.

Mai mult, întrebaţi de unul dintre patroni dacă se poate întâmpla ceva în cazul unui control, cei doi ofiţeri ar fi răspuns: 'Nu are cine să vină în control, că noi suntem de la pompieri'.

Din declaraţiile martorilor a mai reieşit că cei doi angajaţi ai ISU Bucureşti au revenit în club după câteva zile, înmânându-le administratorilor societăţii mai multe înscrisuri intitulate 'dispoziţii privind apărarea împotriva incendiilor', ale căror spaţii libere au fost completate de Antonina Radu, apoi au fost semnate de unul dintre patroni. Acesta a primit şi mai multe fişe individuale de instructaj în domeniul situaţiilor de urgenţă.

'Din declaraţia unui angajat al SC Colectiv Club Bucureşti se desprinde faptul că cei doi ofiţeri nu doar au adus înscrisurile la care s-a făcut referire mai sus, ci s-au implicat efectiv pentru a fi semnate de către angajaţii societăţii, prezenţi în club la acel moment, indicând rubricile unde aceştia trebuiau să semneze. În plus, inculpatul căpitan Matei George a explicat sumar diferenţa dintre un extinctor cu pulbere şi unul cu spumă şi a dat indicaţii să acopere cablurile electrice cu substanţă ignifugă', se mai menţionează în referat.

[citeste si]

Tot din declaraţiile martorilor audiaţi s-a stabilit că cei doi ofiţeri au revenit în spaţiul unde funcţiona clubul Colectiv, purtând de fiecare dată discuţii cu administratorii societăţii şi luând act de activitatea desfăşurată în local, ceea ce înseamnă, potrivit procurorilor, că erau 'în deplină cunoştinţă de cauză cu privire la lipsa avizului/autorizaţiei pentru securitate la incendiu'.

Din declaraţia luată unui fost superior al celor doi ofiţeri a rezultat că George Matei şi Antonina Radu au efectuat controale pe platforma fostei fabrici Pionierul, dar nu au raportat nimic despre vreo verificare făcută la clubul Colectiv.

'Eu nu cunosc dacă Matei George şi Radu Antonina au efectuat control la SC Colectiv Club SRL, întrucât aceştia nu mi-au raportat. Cei doi ofiţeri mi-au raportat că au efectuat patru controale pe platforma SC Pionierul SA (...), dintre care unul la proprietarul spaţiului şi alte trei controale la trei operatori economici care deţineau spaţii închiriate în această incintă, alţii decât SC Colectiv Club SRL', se arată în declaraţie.

Acelaşi ofiţer a afirmat că cei doi subordonaţi ar fi trebuit să verifice dacă societatea care administra clubul Colectiv deţinea autorizaţie pentru securitate la incendiu, dar şi modul de respectare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, având în vedere tipul de activitate desfăşurat acolo şi suprafaţa localului.

'De asemenea, ofiţerii ar fi trebuit să întocmească un proces verbal de control în care să consemneze cele constatate, inclusiv lipsa autorizaţiei pentru securitate la incendiu, şi să sancţioneze contravenţional societatea pentru lipsa acestei autorizaţii, dar şi să consemneze în registrul de control prezenţa şi efectuarea controlului. Totodată, ar fi trebuit să-mi raporteze despre existenţa acestei societăţi, aspectele constatate şi măsurile dispuse şi, în acest caz, să luăm în evidenţă, ca şi obiectiv, societatea în cauză', a mai declarat reprezentantul ISU. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel