Ministrul agriculturii din Ucraina demisionează în urma acuzațiilor de corupție

Corupție / Unsplash.com
Corupție / Unsplash.com

Mykola Solskyi este acuzat că a ajutat la achiziționarea ilegală a unor terenuri de stat în valoare de 6,9 milioane de euro în timp ce lucra ca avocat.

Ministrul Agriculturii din Ucraina, Mykola Solskyi, și-a prezentat demisia joi, în urma acuzațiilor că ar fi fost implicat în achiziția ilegală a milioane de euro în terenuri de stat înainte de a se alătura guvernului.

Procurorii l-au acuzat pe Solskyi marți că a condus un grup implicat în achiziționarea ilegală a terenurilor de stat în valoare de 291 de milioane de grivne (6,9 milioane de euro) și în încercarea de a confisca alte proprietăți în valoare de aproximativ 190 de milioane de grivne (4,5 milioane de euro) între anii 2017 și 2021, în perioada în care lucra ca avocat.

Solskyi și-a înaintat demisia printr-o notă scrisă de mână, distribuită pe rețelele de socializare de Ruslan Stefanchuk, Preşedintele Radei Supreme a Ucrainei.

„Cererea va fi analizată în una dintre următoarele sesiuni plenare”, a declarat Stefanchuk, potrivit Politico.

Solskyi a adăugat mai târziu că își lasă soarta în mâinile parlamentului.

„Da, am scris o scrisoare de demisie din funcția de ministru. În această situație, cred că este un pas corect. Dacă Verhovna Rada decide să accepte demisia mea, voi fi recunoscător pentru o astfel de decizie, iar dacă decide că ar trebui să continui să lucrez, voi continua să lucrez”, a declarat el într-o declarație distribuită de Ministerul Agriculturii.

În vârstă de 44 de ani, care își susține nevinovăția, deține mai multe afaceri agricole și este unul dintre cei mai bogați oficiali ucraineni. Este cel mai înalt funcționar din guvernul președintelui Volodymyr Zelenski care este numit suspect într-un caz penal. Anul trecut, agenția anti-corupție NABU a Ucrainei l-a acuzat pe unul dintre subalternii săi că a participat la scheme de deturnare a fondurilor legate de achiziționarea de ajutoare umanitare.

După o apariție în instanță joi, a declarat: „Lucrul important ... este că nimeni nu a luat bani, nu a existat corupție, și [autoritățile] nu au niciun fel de probe care să confirme că a existat corupție.”

Solskyi a fost ales în parlamentul ucrainean în 2019 și a fost numit ministru al agriculturii în martie 2022, la scurt timp după invazia Rusiei.

În săptămânile recente, media ucraineană a raportat că a căzut în dizgrația lui Zelenski și că era luat în considerare pentru demitere.

Mai multe grupuri din industria agricolă ucraineană, printre care și Clubul Ucrainean al Afacerilor Agricole, și-au exprimat susținerea pentru Solskyi joi și au declarat că sunt pregătite să plătească cauțiunea de 4,7 milioane de euro cerută de procurori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel