Deputată PSD: Sunt datori cu toții! Realitate MISOGINĂ

Atât inegalitatea de șanse, cât și cea referitoare la remunerație, dar și altele, existente între femei și bărbați ridică probleme în rândul populației României, arată statistici recent prezentate.

În România încă persistă inegalităţi între femei şi bărbaţi referitoare la remuneraţia pentru munca depusă, reconfirmă deputatul PSD Iaşi Camelia Gavrilă, care ocupă și funcția de preşedinte al Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport în cadrul Camerei Deputaţilor.

Aceasta susține că s-a ajuns la o rată de absorbţie a femeilor pe piaţa muncii de 64%, cu tot mai multe femei implicate în luarea deciziilor. Însă, opinia sa, femeile continuă să fie suprareprezentate în domenii legate de aşa-numitul rol tradiţional feminin şi subreprezentate în cele considerate, ani de-a rândul, ca fiind mai degrabă accesibile bărbaţilor, aşa cum sunt ştiinţa, matematica, informatica şi alte domenii înrudite cu acestea. 

”Suntem datori cu toţii, clasă politică şi societate civilă”

Preşedintele Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport cere o intensificare a eforturilor pentru realizarea unei autentice egalităţi de gen în România. ”Este o realitate faptul că societatea noastră este, încă, una suficient de misogină, tributară, în special în partea sa rurală, unor prejudecăţi persistente la nivelul mentalului colectiv, conform cărora femeia şi bărbatul sunt egali rareori în fapt. Drept urmare, consider că suntem datori cu toţii, clasă politică şi societate civilă, deopotrivă, să facem mai mult decât să omagiem femeia doar cu ocazia unor date speciale din calendar. Trebuie aşadar, pornind de la strategia comunitară destinată combaterii discriminării de gen, să elaborăm şi să procedăm la implementarea propriei noastre strategii antidiscriminare, cu programe bine fundamentate pe termen mediu şi lung”, se menţionează într-un comunicat de presă semnat de deputatul PSD Iaşi Camelia Gavrilă, potrivit Agerpres. 

Politica românească vizează echilibrarea reprezentării de gen

În zona politică, fiecare partid şi-a propus o echilibrare a reprezentării de gen, urmând tendinţa europeană, unde ponderea femeilor în guverne şi parlamente se apropie de 30%. 

”Totuşi, potrivit raportului Global al Echilibrului de Gen 2015, România se afla în anul 2015 pe locul 77 din 145 de ţări analizate în ceea ce priveşte criteriul egalităţii de gen în viaţa politică. Dacă ne amintim de anii 1990, când din Parlamentul României făceau parte doar 24 de femei (4,9% din totalul numărului de parlamentari), sau de anii 2000 (când am avut 52 de femei parlamentar), astăzi, cu 88 de reprezentante, am ajuns în sfârşit aproape de media europeană - 22%, faţă de 20% - cât reprezintă acum ponderea femeilor în Parlamentul României”, menţionează deputatul social-democrat. 

În ceea ce priveşte reprezentarea în Parlamentul European, deputatul PSD Iaşi susţine că suntem reprezentaţi de nouă doamne eurodeputat, ceea ce reprezintă aproximativ 28% din totalul de 32 de europarlamentari ai României. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel