Cursul valutar pentru joi, 15 septembrie. Dolarul, mai scump decât euro

Contracararea inflației. Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda cu 75 de puncte de bază/ Foto: Pixabay, de Geralt
Contracararea inflației. Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda cu 75 de puncte de bază/ Foto: Pixabay, de Geralt

Dolarul american este mai scump decât moneda europeană.

Dolarul american este mai scump decât moneda europeană. Cursul afişat joi de banca centrală a indicat 4,9289 lei pentru un dolar, faţă de 4,9259 de lei pentru un euro, transmite Agerpres.

De altfel, moneda naţională s-a depreciat în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9259 lei, în creştere cu 0,12 bani (0,02%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9247 lei.

Leul a pierdut teren şi în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,9289 lei, în creştere cu 0,72 bani (+0,15%), comparativ cu miercuri, când s-a situat la 4,9217 lei.

Moneda naţională s-a depreciat în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,1459 lei, în creştere cu 2,48 bani (0,48%), faţă de 5,1211 lei, cotaţia anterioară. Pe de altă parte, gramul de aur s-a ieftinit, joi, până la valoarea de 267,6966 lei, de la 269,8354 lei, în şedinţa precedentă.

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda cheie cu 75 de puncte de bază, într-o mișcare fără precedent

Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază pentru a combate inflația record, în ciuda temerilor că creșterea prețurilor la energie va împinge zona euro în recesiune, transmite Financial Times.

Mișcarea, care a fost susținută în unanimitate de toți cei 25 de membri ai consiliului guvernamental și se potrivește cu cea mai mare creștere anterioară a costurilor îndatorării de către BCE, ridică rata de referință a depozitelor băncii de la zero la 0,75% - cel mai înalt nivel din 2011.

Christine Lagarde a spus că investitorii nu ar trebui să presupună că mișcările de această scară sunt "norma", dar vor exista "mai multe" creșteri ale ratei în lunile următoare pentru a reduce inflația de la ultimul record "mult prea mare" de 9,1% înapoi spre ținta băncii de 2%.

Au fost "probabil mai mult de două" creșteri, "dar și probabil mai puțin de cinci", a declarat președintele BCE pentru presa în urma votului.

Euro a pierdut 0,4% față de dolar în 8 septembrie, pentru a se tranzacționa la 0,996 dolari. Indicatorul regional de acțiuni Stoxx 600 din Europa a încheiat sesiunea cu 0,5% mai mult, reluând scăderile de la începutul sesiunii.

Cea mai recentă creștere a dobânzii vine în ciuda temerilor tot mai mari că economia zonei valutare se va micșora în lunile următoare, pe măsură ce creșterea prețurilor la energie – în mare parte rezultatul limitării de către Rusia a aprovizionării cheie cu gaze europene – va afecta întreprinderile și gospodăriile din întreaga regiune.

BCE a majorat ratele cu 50 de puncte în iulie, prima sa mișcare de acest fel de mai bine de un deceniu.  Acum obligațiunile germane s-au vândut, iar randamentul datoriei pe doi ani, care este sensibil la modificările așteptărilor privind rata dobânzii, a crescut cu 0,24 puncte procentuale, până la 1,33%, cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani. Randamentul Bund-ului pe 10 ani, văzut ca un indicator al costurilor împrumuturilor în zona euro, a crescut cu 0,16 puncte procentuale, până la 1,73%. Prețurile obligațiunilor italiene au scăzut, de asemenea, randamentul pe 10 ani urcând cu 0,19 puncte procentuale la 4,06%, potrivit datelor Tradeweb. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel