Banca Centrală Europeană a majorat dobânda cheie cu 75 de puncte de bază, într-o mișcare fără precedent

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda cheie cu 75 de puncte și promite alte măriri / Foto: Pixabay, de MabelAmber
Banca Centrală Europeană a majorat dobânda cheie cu 75 de puncte și promite alte măriri / Foto: Pixabay, de MabelAmber

Banca Centrală Europeană a majorat, joi, dobânda cheie cu 75 de puncte de bază. 

Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază pentru a combate inflația record, în ciuda temerilor că creșterea prețurilor la energie va împinge zona euro în recesiune, transmite Financial Times.

Mișcarea, care a fost susținută în unanimitate de toți cei 25 de membri ai consiliului guvernamental și se potrivește cu cea mai mare creștere anterioară a costurilor îndatorării de către BCE, ridică rata de referință a depozitelor băncii de la zero la 0,75% - cel mai înalt nivel din 2011.

Christine Lagarde a spus că investitorii nu ar trebui să presupună că mișcările de această scară sunt "norma", dar vor exista "mai multe" creșteri ale ratei în lunile următoare pentru a reduce inflația de la ultimul record "mult prea mare" de 9,1% înapoi spre ținta băncii de 2%.

Au fost "probabil mai mult de două" creșteri, "dar și probabil mai puțin de cinci", a declarat președintele BCE pentru presa în urma votului.

Euro a coborât sub 0,996 dolari



Euro a pierdut 0,4% față de dolar în această după-amiaza pentru a se tranzacționa la 0,996 dolari. Indicatorul regional de acțiuni Stoxx 600 din Europa a încheiat sesiunea cu 0,5% mai mult, reluând scăderile de la începutul sesiunii.

Cea mai recentă creștere a dobânzii vine în ciuda temerilor tot mai mari că economia zonei valutare se va micșora în lunile următoare, pe măsură ce creșterea prețurilor la energie – în mare parte rezultatul limitării de către Rusia a aprovizionării cheie cu gaze europene – va afecta întreprinderile și gospodăriile din întreaga regiune.

BCE a majorat ratele cu 50 de puncte în iulie, prima sa mișcare de acest fel de mai bine de un deceniu.  Acum obligațiunile germane s-au vândut, iar randamentul datoriei pe doi ani, care este sensibil la modificările așteptărilor privind rata dobânzii, a crescut cu 0,24 puncte procentuale, până la 1,33%, cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani.

Randamentul Bund-ului pe 10 ani, văzut ca un indicator al costurilor împrumuturilor în zona euro, a crescut cu 0,16 puncte procentuale, până la 1,73%. Prețurile obligațiunilor italiene au scăzut, de asemenea, randamentul pe 10 ani urcând cu 0,19 puncte procentuale la 4,06%, potrivit datelor Tradeweb.

Ce se întâmplă după majorarea dobânzii BCE



BCE a rămas în urma majorității băncilor centrale importante în răspunsul său la inflația ridicată. Rezerva Federală a SUA este de așteptat să anunțe o a treia creștere consecutivă de 75 pb la întâlnirea sa din această lună, ceea ce ar ridica rata fondurilor federale la un interval țintă de 3% până la 3,25%.

Ca răspuns la mișcarea BCE, banca centrală daneză și-a majorat și rata de referință cu 75 pb la 0,65%, în conformitate cu mandatul său de a menține stabilă coroana daneză față de euro. Mișcarea a pus capăt unui deceniu de rate de politică monetare negative în Danemarca.

Până acum, datele economice din zona euro au rămas surprinzător de rezistente. Creșterea a fost de 0,8% în al doilea trimestru, iar rata șomajului a atins un minim record de 6,6% în iulie, întărind apelurile formulate de factorii de decizie ai BCE pentru acțiuni mai "forțate" asupra ratelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel