Cum se va vota la comasarea alegerilor din 9 iunie. AEP, precizări importante pentru români

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Toni Greblă, președintele AEP, a venit cu precizări importante privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. La ce oră se închid secțiile de votare.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a venit cu câteva precizări importante privind comasarea alegerilor locale cu europarlamentare, în contextul în care că AEP a fost coautor, alături de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe, la elaborarea proiectului de OUG aprobat, vineri, în ședința de guvern.

”Dacă cele două tipuri de alegeri, europarlamentarele și locale, ar fi fost organizate separat, tot am fi avut nevoie de un act normativ, de o ordonanță de urgență, deoarece între timp au intervenit modificări tehnice care făceau necesară reglementarea acelor domenii.

Una din modificări privește organizarea votului în străinătate. S-a renunțat la ideea acelor liste suplimentare care erau consemnate cu pixul și semnătura celor care votau. Acum folosim Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot, lista suplimentară a cetățenilor români cu rezidență în străinătate se generează electronic și se câștigă și timp, și acuratețe, pentru că un cetățean care a votat o dată în străinătate nu poate să mai voteze a doua oară într-o altă secție, din țară sau din străinătate”, a spus Toni Greblă în cadrul conferinței de la Palatul Victoria.

Alegerile europarlamentare, la orice secție din țară

În ceea privește strict comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, Toni Greblă a subliniat faptul că cetățenii români cu drept de vot pot să își exprime opțiunile de vot pentru europarlamentare în orice secție de votare din țară.

”Așa cum este proiectul OUG, va fi o singură infrastructură electorală, deci un singur birou electoral, un singur birou de circumscripție, un singur birou al secției de votare. (...) Vor exista 5 urne, unul pentru buletinele de vot pentru europarlamentare, iar celelalte patru pentru alegerile locale, respectiv primar, președinte de Consiliu Județean,  consiliul local și consiliul județean. Vor exista suficiente cabine, în așa fel încât acolo, cetățeanul să își exercite dreptul la vot”, a mai spus Toni Greblă.

De asemenea, șeful AEP a amintit faptul că ”pentru alegerile europarlamentare există o singură circumscripție electorală pe toată țara și pe toată străinătatea. Deci, un cetățean român, indiferent de unde se află poate să își exercite dreptul de a vota pentru europarlamentare. Pentru alegerile locale, însă, trebuie să voteze numai în localitatea de domiciliu sau dacă are reședința stabilită în acea localitate cu mai mult de 30 de zile înainte de data alegerilor”, a mai spus Greblă.

Până la ce oră sunt deschise urnele

Totodată, Toni Greblă a precizat că există și infrastructura tehnică în acest sens, concret, ”pe aceeași platformă informatică există două butoane, dacă ai votat în localitatea de domiciliu pentru locale atunci este activat acel buton și se înregistrează automat, dacă votezi și pentru europarlamentare e activat și al doilea buton și atunci înseamnă că ai votat pentru ambele tipuri de scrutin și nu mai poți vota în altă parte”, a explicat Toni Greblă.

Șeful AEP a explicat și situația în care un alegător se află în altă localitatea decât în cea de domiciliu sau unde are reședința, dând exemplu stațiunilor de pe Valea Prahovei, acesta poate vota acolo pentru alegerile europarlamentare, iar după activarea butonului specific pentru acestea, nu mai poate vota și când ajunge în localitatea de domiciliu/reședință.

Votarea va începe la ora 7:00 și se va termina la ora 22:00, cu posibilitatea de prelungire, care va fi decisă de biroul secției de votare. Dacă în afara secției de votare sunt alegători, președintele secției de votare are posibilitatea să prelungească votarea până la ora 23:59”, a concluzionat Toni Greblă.

 Citește și: Guvernul a adoptat OUG privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, în 9 iunie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel