Cum se transmite malaria, boala care a omorât-o pe fosta soție a lui Tișe, la întoarcerea din Zanzibar. Încă 9 cazuri în România

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află mai multe detalii despre malarie, cum se transmite, care sunt simptomele bolii dar și câte cazuri sunt în România.

Malaria, o afecțiune infecțioasă, este transmisă de țânțarul Anopheles și se caracterizează prin episoade de friguri puternice și intermitente. Această boală este răspândită pe scară largă în regiunile tropicale și subtropicale, afectând anual între 300 și 500 de milioane de persoane. Se estimează că aproximativ 1-3 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza malariei, majoritatea fiind copii din Africa Subsahariană.

”Este vorba despre un parazit, Plasmodium malariae, care produce o boală foarte greu de controlat dacă infestarea parazitară este mare. Atunci, în mod evident, prezentarea neîntârziată la medic odată cu apariţia primelor simptome de febră sau frison este indicată", a transmis Alexandru Rafila.

Cazuri de malarie în România

Ministrul Sănătății a spus că în România se înregistrează în fiecare an în jur de 25 – 35 de cazuri de malarie.  ”În România nu se transmite malaria, dar consecinţele sunt serioase. În acest an, am avut deja nouă cazuri soldate cu două decese şi recomandarea este ca mai ales după întoarcerea dintr-o călătorie de acest gen, într-o ţară din regiunea tropicală sau ecuatorială, apariţia unei boli febrile indică prezentarea imediată la medicul de familie sau la cel de boli infecţioase pentru evaluarea situaţiei”, a explicat ministrul, conform Agerpres.

Conform raportului legiștilor, fosta soție a lui Alin Tișe, care este președintele Consiliului Județean Cluj, a decedat din cauza malariei. Camelia Tișe, în vârstă de 47 de ani, a fost găsită moartă în locuința ei după ce s-a întors recent din Zanzibar.

Simptome ale bolii

Malaria produce în mod obișnuit simptome precum febră, oboseală, stări de vomă și dureri de cap.

În situațiile severe, boala poate duce la simptome cum ar fi îngălbenirea pielii, convulsii, comă sau chiar deces.

Aceste manifestări clinice devin vizibile, de regulă, la un interval de zece până la cincisprezece zile de la momentul înțepării de către țânțar. La cei care nu au primit tratament corespunzător, există riscul recidivei bolii la câteva luni după infectare.

Persoanele care au supraviețuit recent unei infecții pot prezenta, în general, simptome mai ușoare în cazul unei reinfectări. Cu toate acestea, rezistența parțială se diminuează în câteva luni până la câțiva ani, în absența expunerii continue la malarie.

Cum se transmite malaria

De obicei, boala se transmite prin înțepătura unui țânțar infectat din genul Anopheles.

În timpul acestei înțepături, paraziții din saliva țânțarului sunt introduși în fluxul sanguin. Ulterior, paraziții călătoresc către ficat, unde se dezvoltă și se reproduc.

Există cinci specii de Plasmodium responsabile de infecții cu malarie. Majoritatea deceselor sunt cauzate de P. falciparum, în timp ce P. vivax, P. ovale și P. malariae generează, în general, forme mai ușoare de malarie.

Specia P. knowlesi rareori provoacă îmbolnăviri la oameni. Diagnosticul malariei se realizează în mod obișnuit prin examinarea microscopică a sângelui, utilizând frotiuri sanguine sau teste rapide bazate pe antigen.

”Se manifestă mai ales în zona tropicală şi, din păcate, încă nu avem disponibil un vaccin eficace împotriva malariei, probabil într-un viitor apropiat. Până atunci, pentru prevenirea acestei boli este indicat ca toţi cei care îşi fac vacanţele sau se deplasează în alte scopuri în ţări din regiunea tropicală să consulte informaţii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, de la nivelul Direcţiilor de sănătate publică, să consulte un medic epidemiolog, un medic infecţionist sau medicul de familie pentru a afla informaţii legate de recomandări pentru prevenirea bolilor care pot apărea în aceste ţări. În principal, este vorba despre două afecţiuni: este vorba despre malarie şi despre febra galbenă. Pentru febra galbenă există vaccin disponibil care este indicat să fie administrat o dată la zece ani”, a mai precizat ministrul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel