EXCLUSIV  Contracte de concesiune. Hillerin: E gestul unui partid care vrea să se sinucidă electoral

delta
delta

Jurnalistul Patrick Andre de Hillerin a povestit pe Facebook că PNL Tulcea a propus prelungirea unor contracte de concesiune a unor terenuri în Delta Dunării, deși beneficiarii ar fi comis multiple ilegalități.

"Se întâmplă în Tulcea ceva ce mie îmi e greu să înțeleg: după un an în care multe lucruri s-au blocat din cauza imposibilității organizării unor licitații, blocate de foștii concesionari, taman acum, când lucrurile s-au mai liniștit, litigiile încep să se rezolve prin instanțe, vine PNL și propune prelungirea contractelor care au expirat, cu acieași concesionari care, pe lângă multe altele, au mai și încălcat legea în mod repetat. Pare gestul unui partid care vrea să se sinucidă electoral", a scris Hillerin pe Facebook. 

"Scriu de două săptămâni"

Hillerin a spus, pentru DC News, că scrie despre acest subiect de mult timp în încercarea de a schimba ceva în bine: "Scriu de două săptămâni despre ce a vrut să facă PNL, prelungind contractele concesionarilor, contracte care au expirat, unele acum un an, iar altele expiră peste 15 zile". 

Potrivit jurnalistului sunt 32.196,91 de hectare de terenuri agricole aflate în proprietatea CJ Tulcea, toate pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării. "S-au încheiat 59 de contracte de concesiune care ar fi trebuit să aducă, anul acesta, redevențe de 3.748.791,77 de lei. Suma este foarte mică, în raport cu prețurile pieței, iar asta se întâmplă din cauza redevențelor fixate în momentul semnării contractelor. Dacă toți concesionarii ar plăti redevența minimă de pornire la licitație, de 1.000 de kilograme de grâu la hectar, redevență fixată anul trecut, CJ Tulcea ar încasa anual (la prețul de 0,60 lei kilogramul, preț fixat tot de Consiliul Județean, în urma recomandării APIA, preț care se modifică anual, în funcție de evoluția pieței) nu mai puțin de 19.318.146 de lei, de cinci ori mai mult decât ar fi trebuit să încaseze astăzi. Asta, pentru că există concesionari care deja plătesc acest preț minim sau chiar mai mult", a explicat acesta. 

Ce vor consilierii județeni de la  PNL 

Potrivit lui Hillerin "cei mai mari trei concesionari din Deltă, Anglo Rom, Delta Rom și Agrodelta Sireasa, plătesc redevențe între 56 și 89 de lei pe hectar, de aproape zece ori mai puțin decât ar plăti la redevența minimă de 1.000 de kilograme de grâu pe hectar."

Consilierii județeni PNL au propus în ședință prelungirea cu 10 ani a acestor contracte pentru Anglo Rom și Delta Rom, ceea ce ar însemna pierderi de milioane de euro din cauza redevenței neactualizate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel