Clasa de mijloc a dispărut. România are doar bogaţi şi săraci

SIMPOZION - BNR
SIMPOZION - BNR

Economistul șef al BNR, Valentin Lazea, a declarat că Romania se află pe locul doi în Europa la inegalitatea distribuției veniturilor.

Indicele Gini, care arată cât de polarizată e societatea, a ajuns la 0,36, faţă de circa 0,24, cât era în 1990. Practic, ne aflăm pe locul al doilea între ţările CE, după letonia, mult înaintea unor state europene bogate, unde ne-am aştepta să avem o distribuţie inegală a averilor. Acest indicator arată că avem doar săraci şi foarte bogaţi, după modelul ţărilor din America de Sud şi creşte temerea unei instabilităţi sociale. Lazea a făcut aceste aprecieri la o săptămână după ce un institut de cercetări sociale arăta că inegalitatea a crescut în urma aplicării cotei unice.

El a mai spus că majoritatea populației poate trăi bine printr-un contract social, prin care oamenii bogați sunt de acord să cedeze o parte din avere oamenilor săraci. Aceștia din urmă trebuie să demonstreze că merită acei bani.

Economistul a făcut referire și la împrumuturile externe, despre care a spus că sunt costisitoare deoarece costul total al împrumutlui depășește cu mult beneficiul lui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel