Ingrediente
500 gr ciuperci champignon micuţe
2-3 prize oregano
4 căţei de usturoi
1 linguriţă rasă boia dulce
1 vârf bun chili pudră (sau boia iute)
1 lingură suc de lămâie
3 linguri sherry sec
câteva fire de pătrunjel
7 linguri ulei de măsline de calitate
sare
Cum se prepară
Spălaţi ciupercuţele şi tăiaţi din codiţe astfel încât să rămână doar 1/2 de cm din ele. Striviţi usturoiul şi apoi pisaţi-l într-un mojar cu puţină sare până devine pastă. Adăugaţi peste el boiaua dulce şi chili şi 2 linguri de apă. Frecaţi până obţineţi un mujdei fin. Tocaţi mărunt pătrunjelul.
Se încinge bine uleiul, într-o tigaie largă în care ciupercile să nu fie înghesuite. Adăugaţi ciupercile şi prăjiţi-le scuturând tigaia din când în când (sau amestecând cu o lingură de lemn, cum vă e mai la îndemână) până vedeţi că pe alocuri sunt rumene, cca 3-4 minute. Presăraţi ciupercile cu oregano şi sare după gust.
Turnaţi mujdeiul şi amestecaţi rapid. Turnaţi sucul de lămâie şi sherry-ul şi lăsaţi să fiarbă încă 1 minut, până când sosul din tigaie se îngroaşă, devine siropos. Se ia tigaia de pe foc şi se presară pătrunjelul tocat. Se gustă de sare. Se servesc calde sau reci.