Ciclon în România. Elena Mateescu, directorul ANM, anunţă zonele afectate: Nu excludem Codul ROȘU

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit despre ciclonul care va lovi România și despre faptul că nu este exclus ca specialiștii să emită Cod roșu de fenomene severe imediate. 

Elena Mateescu, directorul ANM, a intervenit în direct la Antena 3 unde a vorbit cu jurnalistul Mihai Gâdea despre ciclonul care se va abate peste România. Partea de est a țării este vizată în principal. 

În funcție de severitatea fenomenelor meteorologice, specialiștii ar putea emite mai multe atenționări nowcasting de tip Cod ROȘU sau poate chiar o avertizare generală de acest tip. 

”Până în jurul datei de 21 iunie vom vorbi în fiecare zi de mesaje meteorologice generale de tip Cod galben sau portocaliu pentru că fenomenele meteorologice extreme, ce caracterizează condițiile de instabilitate atmosferică accentuată vor fi prezente în special în jumătatea estică a țării și după cum bine știm, până în această seară la ora 23:00 vorbim de 10 județe din partea de est a țării care se vor afla în continuare sub incidența avertizării meteorologice de Cod portocaliu, acolo unde la nivel local perioadele de instabilitate atmosferică accentuată vor aduce în continuare cantități de precipitații ce pot depăși pe arii restrânse 50-60 de litri pe metru pătrat și nu în ultimul rând încă 15 județe sunt sub incidența Codului galben, vorbim de cantități de precipitații între 35 - 50 litri pe metru pătrat.

Din această seară, de la ora 23:00, până mâine la ora 10:00 rămân în continuare 10 județe din partea de sud est și est a țării sub incidența unei alte atenționări de tip Cod galben ce vizează în continuare fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizată prin averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului, care la rafală pot depăși 45-50 km/h și de asemenea, cantități între 40-50 de litri pe metru pătrat. Până duminică seara va fi în vigoare și o informare meteo ce vizează în continuare producerea și posibilitatea de a avea în continuare astfel de manifestări. Mâine vom actualiza mesajele generale, alertele meteo generale pentru zonele care vor fi vizate de evoluția manifestărilor de instabilitate atmosferică accentuată”, a declarat Elena Mateescu. 

Când va fi caniculă în țara noastră 

Întrebată când se va încălzi vremea în țara noastră, directorul ANM a precizat: 

”21 iunie reprezintă data debutului verii astronomice în România. Săptămâna 21-28 iunie va fi caracterizată de un regim de temperaturi cu valori mai ridicate decât în mod obișnuit, în aproape toată țara, cu cele mai ridicate valori în jumătatea vestică a țării. Miercuri și joi, săptămâna viitoare, este posibil să consemnăm primele zile de caniculă, în partea de vest și sud-vest a țării. Posibil să avem valori ușor peste 35 de grade Celsius. Până atunci, vorbim de maxime de 25 de grade Celsius. (...) Primele două săptămâni din iulie arată un semnal pentru o primă jumătate de lună iulie mai caldă ceea ce înseamnă zile mai multe cu temperaturi peste 30-35 de grade Celsius și luna iulie aduce în general un aport mai sărac în precipitații. Luna iulie, în medie, este mai stabilă, chiar și a treia lună a verii, luna august”, a mai susținut Elena Mateescu, directorul ANM. 

Ciclonul care amenință România

Elena Mateescu a vorbit și despre ciclonul care urmează să se formeze și ce zone ar putea afecta. 

”Este posibil ca jumătatea estică și partea de sud-est a țării, mă refer aici la partea de est a Munteniei, Dobrogea, sudul Moldovei, să fie cele mai afectate, mai ales începând de joi noaptea și pe parcursul zilei de vineri, de cantități de precipitații mai importante și să discutăm pe parcursul perioadelor cu precipitații, care să depășească la nivel local 30-50 de litri pe metru pătrat, și de intensificări ale vântului cu viteze de 45 - 55 de kilometri pe oră, să vorbim de vijelii și izolat căderi de grindină. Și dacă până în prezent, făcând o analiză a ceea ce s-a întâmplat în partea de sud-est a țării în prima jumătate a lunii iunie, aduce pentru zona Dobrogei o depășire a cantității medii multi-anuale de precipitații, până în prezent fiind a cincea lună iunie cea mai ploioasă pentru această regiune a țării care practic în mod obișnuit Dobrogea suferea de lipsa apei. În anul anterior Dobrogea a înregistrat cel mai secetos an din istoria măsurătorilor meteorologice”, a completat Elena Mateescu. 

Se va emite Cod ROȘU în România?

”Nu vreau să ne pronunțăm în acest moment, informarea meteorologică este valabilă până duminică seara. Mâine vom actualiza această informare și cu siguranță, pentru zonele unde ne așteptăm la valori de precipitații de peste 50-60 de litri pe metru pătrat, cu siguranță luăm în considerare cel puțin Cod portocaliu, cod galben cu siguranță, iar aceste avertizări generale, după cum știm, sunt completate de acele avertizări de tip nowcasting de tip Cod roșu. Nu excludem ca la nivel local, dacă modele indică, să emitem Cod roșu, dacă situația o va impune. Analizăm din aproape în aproape. Vom lua decizia cea mai corectă”, a mai declarat Elena Mateescu, directorul ANM, în direct la ”Sinteza Zilei”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel