China anunţă o intensificare a măsurilor de combatere a Covid-19. Proteste cu tigăi și cratițe la ferestre în Shanghai - Video

foto ilustrativ pexels cottonbro
foto ilustrativ pexels cottonbro

China va intensifica măsurile de combatere a COVID-19 făcând obligatorii noi teste, au anunţat sâmbătă autorităţile de la Beijing, informează AFP. 

Decizia vine în prima zi a minivacanţei cu ocazia Zilei Muncii. De obicei, chinezii profită de aceste zile libere pentru a călători în întreaga ţară, însă cea mai mare creştere a numărului de cazuri de coronavirus de la începutul lui 2020 îi obligă pe mulţi să rămână acasă. Ca răspuns la varianta extrem de contagioasă Omicron, autorităţile chineze şi-au intensificat politica 'zero COVID', efectuând testări în masă şi impunând lockdown-uri de îndată ce apar primele cazuri.

Frustrare crescândă în rândul populaţiei

Aceste măsuri stricte au dus la o încetinire a economiei ţării şi la o frustrare crescândă în rândul populaţiei. Beijingul a anunţat sâmbătă că, în urma acestei mini-vacanţe de cinci zile, accesul în spaţiile publice va fi în continuare restricţionat. Începând din 5 mai, un test COVID negativ efectuat în ultima săptămână va fi obligatoriu pentru a intra în 'numeroase locuri publice şi pentru a lua mijloacele de transport în comun', potrivit unui anunţ publicat pe contul de WeChat al capitalei.

Pentru activităţi precum evenimentele sportive şi călătoriile în grup, participanţii vor trebui să prezinte, de asemenea, un test COVID negativ efectuat în ultimele 48 de ore, precum şi dovada că au fost complet vaccinaţi. China a înregistrat peste 10.700 de noi cazuri pozitive în întreaga ţară, aproape toate în Shanghai, capitala sa economică.

Metropola din estul Chinei, aflată în lockdown de aproape o lună, a raportat sâmbătă peste 10.100 de cazuri în ultimele 24 de ore, aproape jumătate din numărul zilnic de cazuri înregistrat la începutul lunii aprilie. La Beijing, numărul cazurilor a crescut la 54, potrivit Comisiei Naţionale pentru Sănătate. Testele pentru depistarea COVID-19 vor fi gratuite pentru rezidenţi începând de marţi, au precizat mass-media de stat.

Proteste cu tigăi în Shanghai

În Shanghai, locuitorii închişi se plâng că nu au suficiente legume proaspete sau carne. Videoclipuri care circulă pe reţelele de socializare joi seară, cenzurate rapid, îi arată pe locuitori care lovesc tigăi şi cratiţe la ferestre, în timp ce strigă că doresc provizii.

O femeie din Shanghai a declarat pentru AFP, sub rezerva anonimatului de teama unor eventuale represalii, că a văzut în prealabil un anunţ pe internet. Ea s-a alăturat concertului după ce a auzit zarva de afară.

Am văzut o mulţime de videoclipuri ca acesta, trimise de oameni care locuiesc în diferite districte, a spus ea.

VIDEO



Izolarea reprezintă o provocare logistică imensă deoarece este necesară aprovizionarea a 25 de milioane de locuitori, în pofida lipsei de personal pentru livrări.

Cenzorilor de pe internet le este greu să gestioneze videoclipurile virale care circulă rapid pe reţelele sociale. Ei şterg majoritatea conţinuturilor care raportează defecţiuni administrative sau plângeri de la rezidenţi.

O cenzură care alimentează şi nemulţumirea locuitorilor din Shanghai. În timp ce multe ţări şi-au ridicat restricţiile sanitare după campaniile de vaccinare, Beijingul consideră această strategie imposibilă pe termen scurt şi prea riscantă pentru sistemul său de sănătate. O altă problemă ridicată de Liang Wannian, şeful echipei de experţi împotriva Covid din cadrul Ministerului Sănătăţii: rata insuficientă de vaccinare a vârstnicilor din China.

Această politică de sănătate ar urma în orice caz să penalizeze puternic sectorul turistic în perioada sărbătorilor de 1 mai, care încep sâmbătă şi durează cinci zile.

Chinezii profită în general de ocazie pentru a pleca în vacanţă, dar Ministerul Transporturilor preconizează deja o scădere cu 62% a călătoriilor faţă de 2021. Pentru preşedintele Camerei de Comerţ a Uniunii Europene (UE) din China, Joerg Wuttke, prioritatea autorităţilor este de fapt în altă parte.

Primarii, liderii politici regionali, toţi au în acest moment o singură busolă: Covid-ul zero, care este un impas, a estimat el într-un interviu acordat joi The Market, aparţinând cotidianul elveţian Neue Zürcher Zeitung. Nu sunt preocupaţi de economia pe termen scurt.

Potrivit lui Wuttke, această politică sanitară va dura până la cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez (PCC), la sfârşitul anului 2022, în cursul căruia preşedintele chinez Xi Jinping ar urma să obţină un al treilea mandat la conducerea regimului.

Nu îşi poate schimba discursul (faţă de Covid) atât de aproape de linia de sosire, a apreciat Wuttke, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel