Vești bune din Austria: Partidul Poporului, ÖVP, blocat pe locul al treilea. Nehammer nu va mai fi premier

Agerpres
Agerpres

Ultimul sondaj de opinie din Austria confirmă căderea cancelarului Karl Nehammer și a partidului său, a cărui șansă de a conduce guvernul după alegerile din septembrie a scăzut considerabil. Retorica izolaționistă, anti-europeană a cancelarului, cu care noi ne-am confruntat în cazul Schengen, nu a reușit să-i aducă electorat, însă a ridicat extremiștii de la Partidul Libertății, care au ajuns pe primul loc în ceea ce privește intenția de vot.

Partidul Libertății, FPÖ, a reușit să se mențină la 29 de procente, o valoare la care a ajuns în urmă cu un an și jumătate, ceea ce arată că lucrurile nu se mai pot schimba până la alegeri. Analiștii publicației vieneze Der Standard consideră că FPÖ și-a recuperat votanții pierduți după eșecul de la alegerile din din 2019, când a scăzut la un nucleu dur de 16,2%, din cauza scandalului Ibiza. Atunci, unul dintre liderii partidului fusese filmat într-un hotel din stațiunea iberică, negociind o mită electorală cu pretinsa nepoată a unui magnat rus.

Chiar dacă ar câștiga alegerile, extremiștilor din FPÖ  le-ar fi dificil să alcătuiască o majoritate parlamentară. Socialiștii exclud orice colaborare cu dreapta extremă, iar PPE a cerut membrilor săi, la Congresul de la București, să nu colaboreze cu extremiștii. În plus, liderul FPÖ nu este prea popular, aflându-se la 6 procente în urma partidului, ca încredere, ceea ce îi reduce șansele de a prelua șefia guvernului.

Cel mai probabil, ar putea fi un guvern de coaliție, între partidele aflate pe locurile doi și trei. Socialiștii, SPÖ , au 23 de procente în ultimul sondaj, iar acest nivel este stabil de când conducerea partidului a fost preluată de Andreas Babler, în primăvara anului trecut.


 ÖVP, partidul cancelarului Nehammer, ajunge doar la 20% datorită valorilor slabe de încredere (în datele brute pentru întrebarea de duminică, doar unsprezece procente votează pentru Partidul Popular), actualul Karl Nehammer poate menține cu greu prima poziție cu 17% în întrebarea despre cancelar.

Sociologii din Austria avertizează avertizează împotriva supraestimării, spunând că liderii celor trei partide principale sunt foarte aproape unul de celălalt - niciunul dintre ei neavând o cotă remarcabilă de încredere. Totuși, cele mai mari șanse de a conduce noul guvern, din toamnă, le au socialiștii, ceea ce reprezintă o veste bună, SPÖ declarând ferm că sprijină aderarea completă la Schengen a României.
Neos ajung pe locul patru în proiecții cu zece procente - șapte procente ar dori să își vadă candidatul principal, Beate Meinl-Reisinger, în poziția de cancelar.
Rezultatul Verzilor este de nouă procente, ceea ce îi aduce pe locul al patrulea, dar pot participa într-o coaliție de guvernare. Ecologiștii susțin, de asemenea, aderarea României la spațiul Schengen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel