CEARTĂ la Rareş Bogdan. Contestatarul lui Coarnă, la zid

Rodica Mitu / 14 aug 2017 / 23:43

Luni seară, în emisiunea jurnalistului Rareş Bogdan de la Realitatea TV, a existat un schimb de replici între Cumpănaşu şi contestatarul lui Coarnă, Cosmin Andreica, preşedintele sindicatului Europol.

Andreica a spus, într-o intervenţie telefonică, că „la modul general, în momentul de faţă în MAI există un haos instituţional nemaiîntâlnit până în prezent. (...) Când dai de astfel de oameni nu prea ai o marjă mare de discuţii cu ei, pentru că scopul lor este să iasă în evidenţă, să demonstreze celor prezenţi că ei sunt nişte smardoi. Sigur că şi în cazul colegului care a acţionat în cazul Boureanu, toată lumea l-a acuzat că de ce l-a lovit pe Boureanu în faţă, vreau să vă spun că a fost un reflex".

Ulterior, Cumpănaşu a dorit să-i adreseze o întrebare. În cele ce urmează vă prezentăm o parte din dialogul purtat în cadrul emisiunii:

Cumpănaşu: Dumneavoastră ştiţi că aţi spus o prostie acum, nu?
Andreica: Nu am înţeles.
Cumpănaşu: Ştiţi că aţi spus o prostie acum, în seara aceasta, la televizor, nu?
(...)
Cumpănaşu: Întrebarea mea este următoarea, pentru că aţi spus o chestie absolut incredibilă, sper că poliţiştii nu vor respecta. Nu există nicăieri în regulament, vreau să-mi citaţi acum un loc unde scrie că poliţistul, cu atât mai puţin jandarmul, are dreptul să lovească cu o forţă mai mare decât este atacat de agresor. Dacă nu vă cunoaşteţi legea, regulamentul, plecaţi acasă.
(...)

Andreica: (...), aceste principii de folosire a forţei nu sunt de ieri de astăzi.

(...)

Cumpănaşu: Câţi membri aveţi?

Andreica: Este cea mai simplă întrebare şi cea mai banală.

Cumpănaşu: Aşa, şi? E greu să ne spuneţi?
Andreica: Nu, sigur că nu este greu.
Cumpănaşu: Câţi membri de sindicat aveţi?
Andreica: Avem 3.500 de membri.
Cumpănaşu: Deci aveţi 3.500 de membri din 130.000. Noapte bună!
Andreica: Nu din 130.000. În momentul de faţă sunt 40.000 de poliţişti. Dar nu cred că acesta este subiectul.

Ulterior, Cumpănaşu a dorit să iasă din emisiune. Rareş Bogdan a intervenit, spunând că „trebuie să-i ascultăm pe toţi. Să le spunem când greşesc, dacă greşesc, cum e cu forţa de reacţie, cum e cu reacţia exagerată în cazul poliţistului".

Andreica a mai declarat: „A fost o reacţie de apărare, vorbim de instinct aici”. 

„Din punctul meu de vedere, orice fel de îndemn la violenţă este inadmisibil. Reacţia mea va fi una şi mai dură faţă de cei care nu reprezintă pe nimeni, sau aproape pe nimeni, nu-şi cunosc propriile reguli, şi îndeamnă la violenţă din partea organelor legii", a spus, ulterior, Cumpănaşu.

[citeste si]