EXCLUSIV  Ce riscă Victor Pițurcă în cazul în care va fi condamnat. Avocat Bărbuceanu: Există acest risc, dar la fel de bine poate rămâne doar cu calitatea de martor

Victor Pițurcă a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pe motiv că și-ar fi folosit influența privind achiziția de măști în pandemie.

Luni, 30 ianuarie 2023, antrenorul Victor Pițurcă a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar privind achiziţia de produse medicale în pandemie.. Alături de acesta a mai fost reținut și Gabriel Țuțu, șeful Romarm. Victor Pițurcă și-ar fi folosit influența pentru ca niște contracte cu măști din pandemie să fie câștigate de o firmă a fiului său.

L-am contactat pe avocatul Bogdan Bărbuceanu pentru a ne spune ce riscă antrenorul de fotbal dacă va fi trimis în judecată pentru trafic de influență:

„La acest  moment, din câte am înțeles, nu are nicio calitate. Sigur că îi poate fi adusă la cunoștință calitatea de suspect, dacă se începe urmărirea penală,  apoi poate fi pusă în mișcare acțiunea penală și riscă pedeapsa prevăzută de Articolul 291, aceea de trafic de influență, pentru care se fac și cercetări înțeleg.

E prematur acum să vorbim de o pedeapsă, e o audiere, există acest risc, dar la fel de bine poate să plece de la DNA tot în calitate de martor. El a fost chemat ca martor, discuțiile sunt că ar exista o implicare a dânsului, cel mai posibil este să fie suspect.

Sunt mai multe etape dacă va avea calitatea de suspect, i se va aduce la cunoștință că s-a început urmărirea penală, dacă există indicii și probe suficiente, apoi se pune acțiunea în mișcare și, dacă probele se mențin, va fi trimis în judecată și riscă de la 2 până la 7 ani, pentru că așa prevede Articolul 291 în cazul traficului de influență“, a spus, pentru DC News, avocatul Bogdan Bărbuceanu.

Comunicatul Direcției Naționale Anticorupție

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

 ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

- abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

- trafic de influență în formă continuată, 

- fals intelectual,

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice  contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel