EXCLUSIV  Categorii de şoferi care fac accident. Titi Aur: Trebuie să iei măsuri diferite pentru fiecare. Altfel nu rezolvi problema

Fotografie de la Artyom Kulakov, Pexels
Fotografie de la Artyom Kulakov, Pexels

Titi Aur, expert în conducere defensivă, a vorbit despre categoriile de şoferi care produc accidente şi a propus adoptarea unor măsuri diferite pentru aceştia, astfel încât  numărul accidentelor rutiere să fie redus drastic.

"Sunt diferite categorii de persoane de şoferi care fac abateri. Pentru cei care fac astfel de lucruri asumat, oricât de mult i-ai duce la şcoală, la cursuri de conducere defensivă, oricât ai încerca să îi educi, nu vei reuşi, pentru că ei sunt plecaţi de acasă, şi la propriu, şi la figurat. Şi atunci, pentru această categorie trebuie să vii cu măsuri foarte dure de coerciţie. Adică să îi confişti maşina, să îl bagi la închisoare. Pentru că dacă l-ai prins prima dată şi zici că l-ai amendat şi nu mai ştiu ce, şi îl prinzi din nou în această situaţie, asta e singura soluţie. Pentru că altfel poate deveni criminal, pentru că maşina este o armă. 

Pe urmă, mai există o categorie de teribilişti, dar nu în sensul grav, acut. Au adrenalină, vor să meargă mai tare, să simtă maşină. Pentru ei, în Occident s-a găsit o soluţie. Autorităţile, şi cele naţionale şi cele locale, s-au pus pe construit zone în care să se descarce adrenalina. Astfel au apărut acele circuite de viteză. Peste tot în lume sunt făcute de stat, foarte rar sunt private. Eu sunt unul din nebunii din România care a făcut un astfel de circuit în regim privat. Mai e unul la Adâncata, tot privat, şi unul făcut de Consiliul Judeţean Mureş, care aparţine statului. Aşa cum e cel de la Mureş, aşa ar trebui făcute toate. 

Circuitele au un dublu scop. Pe de o parte, e o zonă în care poţi face educaţie, cursuri de pilotaj, de conducere defensivă, de stăpânit maşina, dar e şi un loc în care se descarcă adrenalina teribiliştilor care vor să accelereze şi ei undeva şi nu au unde. Pe autostradă îi ia poliţia, prin cartier îi pun în pericol pe alţii, etc", a spus Titi Aur, în cadrul emisiunii DC Conducem, de la DC NEWS TV.

"Trebuie să iei măsuri diferite pentru fiecare"

O altă categorie de producători de accidente sunt cei care circulă corect, care nu îşi doresc, nu au adrenalină, nu vor să meargă cu viteză, dar care fac greşeli pentru că ei cred că nu li se poate întâmpla nimic rău. Aşa e cazul accidentului din Ungaria. Nu erau teribilişti acolo, dar au crezut toţi că nu se poate întâmpla nimic. Nu i-a învăţat nimeni că trebuie să prevină, să oprească, să reducă pentru că nu au vizibilitate. Pentru această categorie, e nevoie de altă formă de pregătire. Nu ai nevoie de circuit de viteză, dar ai nevoie de poligoane, să vadă cum e o tamponare, o răstunare, etc. 

Şi ultima categorie, cea mai de jos, sunt cei care fac accidente pentru că sunt începători şi nu au fost suficient de bine pregătiţi în şcoala de şoferi. 

Când ne uităm la acest spectru de producători de accidente, pentru fiecare trebuie să iei măsuri diferite. Dacă pe ăla care pleacă nepregătit din şcoala de şoferi îl ameninţi că îl închizi, că îi iei maşina, adică ceea ce trebuie să faci pentru cei de la cealaltă extremă, nu ai rezolvat problema. Aşa cum pe teribilistul ăla care pleacă drogat din club poţi să îl pregăteşti oricât, că o faci degeaba. De asta trebuie măsuri diferite!", a concluzionat Titi Aur. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel