Boris Johnson, "un excelent politician" criticat fără motiv, crede ministrul ungar de externe

Giorgiana Croitoru / 13 sep 2019 / 19:40

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a fost calificat drept un "excelent politician" de ministrul ungar de externe, care a estimat vineri că criticile la adresa premierului de la Londra, care întâmpină dificultăţi în gestionarea Brexitului, sunt "în cea mai mare parte nejustificate", relatează AFP.

Boris Johnson este un "excelent politician care ştie ce vrea şi care depune eforturi pentru a transforma în realitate voinţa poporului", a declarat Peter Szijjarto pentru canalul de televiziune local M1.

La fel ca şi şeful guvernului britanic, premierul ungar Viktor Orban se prezintă drept un apărător al suveranităţii naţionale împotriva guvernanţei Uniunii Europene.

Diferendele liderului naţionalist ungar cu UE, în special în ceea ce priveşte chestiunile migraţiei şi statutului de drept, i-au adus elogii din partea unor personalităţi eurosceptice şi de extremă dreaptă din Europa, printre care şi campionul Brexit-ului, Nigel Farage.

Economia ungară este totuşi puternic dependentă de legăturile comerciale cu restul UE, precum şi de fondurile de dezvoltare alocate de Bruxelles, iar Viktor Orban nu a luat niciodată în calcul ieşirea din UE, notează France Presse.

Budapesta regretă că Marea Britanie a decis să părăsească UE, pentru că este vorba despre o "gravă pierdere politică, economică, strategică şi de securitate", însă rezultatul trebuie respectat, a mai declarat Peter Szijjarto.

Ministrul a mai estimat că criticile la adresa premierului britanic sunt "în cea mai mare parte nejustificate" şi că "un politician nu ar trebui criticat deloc pentru că a pus în practică voinţa poporului".

"Oricine se opune curentului dominant de astăzi este supus cu claritate unei puternice presiuni mediatice internaţionale", şi-a exprimat regretul Szijjarto.