Boala periculoasă depistată la o școală din Mureș. Copiii bolnavi au fost izolați acasă. DPS: Ancheta epidemiologică este în curs

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Află în articol despre ce boală este vorba.

O școală din Târgu Mureș se confruntă cu un focar de scarlatină, transmite Pro TV. Șapte copii s-au îmbolnăvit în această săptămână, iar Direcția de Sănătate Publică a demarat o anchetă epidemiologică deoarece dacă boala se extinde în continuare, boala poate scăpa de sub control. Este vorba despre Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" din Târgu-Mureş, iar cei mai mulți copii bolnavi sunt în clasa întâi.

După identificarea cazurilor, elevii în cauză au fost izolați la domiciliu. Cursurile se țin normal, dar părinților li s-a recomandat să fie atenți la simptome.

"Am insistat pentru realizarea triajului zilnic al copiilor, în primul rând de părinți acasă, la școală de asistenta medicală. La primele suspiciuni copii să fie ținuți acasă de părinți și duși la medicul de familie", a declarat Niță Fănică, inspector școlar general adjunct Mureș.

"S-a dezinfectat prima clasă unde au fost primele două cazuri,s-a trecut la dezinfectare cu nebulizatoare și lămpi ultra violete", a declarat Nagy Ildiko, directoare școlii.

"A fost o echipă din cadrul Direcției de Sănătate Publică la școala Nicolae Bălcescu. S-a făcut un control. Ancheta epidemiologică este în curs", s spus Iuliu Moldovan, șef DSP Mureș.

Primele simptome ale scarlatinei

Scarlatina este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Streptococcus pyogenes, care produce o toxină care provoacă erupții cutanate caracteristice și alte simptome. Această bacterie este, de asemenea, responsabilă pentru amigdalită streptococică și alte infecții ale gâtului. Netratată, scarlatina poate duce la afecțiuni grave, precum miocardita, hepatita toxică, meningita purulentă ori pneumonie.

Primele simptome ale scarlatinei pot include:

1. Durere de gât: Poate începe ca o senzație de iritație sau durere în gât, care poate progresa rapid.

2. Febră: Este frecventă și poate fi destul de ridicată, de obicei peste 38°C.

3. Persoana poate experimenta senzații de mâncărime sau gâdilături în gât.

4. Durere abdominală: Unele persoane pot prezenta dureri abdominale.

5. Erupție cutanată: Este unul dintre semnele distinctive ale scarlatinei. Erupția cutanată apare de obicei pe piept și abdomen și se răspândește ulterior pe întregul corp. Este roșie și poate avea aspectul unor puncte fine, asemănător cu o piele de găină. După câteva zile, erupția cutanată poate deveni mai pronunțată și poate avea un aspect granulos sau ca și cum pielea ar fi atinsă de hârtie de șmirghel.

6. Limba albă cu pete roșii: Aceasta este o caracteristică distinctivă a scarlatinei, în care limba poate avea un aspect albicios cu pete roșii și umede pe suprafață, scrie Chat GPT.

7. Umflarea glandelor: Glandele limfatice de sub maxilar și de pe gât pot deveni umflate și sensibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel